Sağlık Bakanlığı, 10 Ekim 2015’te Ankara’da 102 kişinin can verdiği IŞİD saldırısının ardından polisin meydana gaz atmasının sağlık hizmetini engellemediğini savundu.

Fotoğraf: Reuters
Barış mitingindeki çifte bombanın ardından polis alana gaz bombası atmıştı. Ayrıca ambulansların TOMA’lar nedeniyle olay yerine ulaşmakta zorlandıkları belirtilmişti.
Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) raporunda, sağlıkçıların polisin gaz atması nedeniyle bir süre nefes alabilecekleri bir yere gidip bekledikleri, döndüklerinde yaralıların öldüklerini anlattığı belirtilmişti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) de raporunda ambulansların yoğun olarak gelmeye başladığı dakikalarda polisin tek yolu tıkayarak geçişi geciktirdikleri anlatılmıştı.
Davaya bakan Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi de sağlık görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istemişti. Savcılık da 11 personel hakkında valilikten soruşturma izni istemişti.
‘Katılmıyoruz’
Evrensel’den Tamer Arda Erşin’in haberine göre valiliğin isteği üzerine Sağlık Bakanlığı Sağlık Denetçiliği müfettişi, 11 personel hakkında ön rapor hazırladı.
Raporda ifadesi yer alan sağlık görevlisi bölgeye yakın ambulansların bir dakika 22 saniyede, diğerlerininse 5 dakika ulaştığını söyledi. Ayrıca görevli, gösteri yürüyüşü olması nedeniyle valiliği sabit bir sağlık çadırının kurulmasına gerek olmadığını bildirdiğini de ifade etti.
Raporda, Ankara Tren Garı’nda bir, Mithatpaşa Caddesi’ndeki Sağlık Bakanlığı önünde iki, alanda ise dokuz sağlık personelinin olduğu belirtilirken, sağlık istasyonlarından Çiğdem’de 37, Sıhhiye’de dört ve Siteler’de 15 ambulansın bulunduğu kaydedildi.
Raporda, hakların soruşturma yürütülen üç müdürün de ‘güvenlik uygulamaları nedeniyle sağlık hizmetinin yeterince sunulamadığı hususuna da asla katılmadıkları’ bilgisi yer aldı.
‘Gerçeği yansıtmıyor’
Ayrıca, olay günü görev alan altı personelin ‘özverili çalışmalarından dolayı’ 29 Ekim 2015’te cumhurbaşkanlığı resepsiyonuna çağrıldığı, bir doktorun da 2016’da 14 Mart Tıp Bayramı’da ‘yılın doktorluğu’na aday gösterildiği ifade edildi.
Patlama öncesinde ve sonrasında sağlık hizmetlerinin zamanında yapıldığı ileri sürülen raporda, ‘patlama öncesinde ve sonrasında sağlık hizmetlerinin gereği gibi yapılmadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığı’ iddia edildi.
Valilik de 11 personel hakkında soruşturma izni vermedi.