Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz, eski başkan Müsavat Dervişoğlu’nun referandumda MHP’li seçmenin yüzde 75’inin ‘Hayır’ diyeceğini söylemesine tepki gösterdi: “Ülkü Ocaklı milyonlarca evladı, töresine ve aldığı terbiyeye bağlı bir şekilde, kimin ya da kimlerin ne söylediğine bakmaksızın bilge lider Sayın Devlet Bahçeli Bey’in yanındadır.”

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)
TGRT Haber’de yayınlanan ‘Zor Sorular’ programına Ülkü Ocakları’nın bir diğer eski başkanı Azmi Karamahmutoğlu’yla beraber katılan Dervişoğlu, MHP’nin 39 milletvekilinden 23’ünün anayasa değişikliği teklifi lehine oy kullandığını belirterek şunları söylemişti: “MHP’nin parlamento grubu, bizzat Sayın Devlet Bahçeli tarafından belirlenip aday gösterilmiş milletvekillerinden müteşekkil yüzde 50’ye yakın fire veriyorsa, bizim kamuoyuna yaptığımız çağrının millet nezdinde daha büyük bir karşılık bulacağı kanaatini taşıyorum. Yüzde 75’lerin çok üzerinde de bir ‘Hayır’ oyu bekliyorum.”
‘Bahçeli’nin yanındayız’
Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz, kurumun sitesinden yaptığı açıklamada, ülkücü hareketin MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yanında olduğunu ifade etti.
Kendi isimleriyle topluluk önüne çıkamayacak olanların, ‘kutlu dergah’ olarak andığı ocağı kullandığını öne süren Kılavuz, ‘görünürde dost, ikiyüzlü düzenbazlar’ın hareketin kaderini tayin edemeyeceklerini belirtti.
Kılavuz, ‘kimin ya da kimlerin ne söylediğine bakmaksızın’ Bahçeli’nin yanında olduklarını vurgulayarak şunları kaydetti: “Hırsa bürünüp gözünü karartarak şahsi çıkarları adına bizleri polemiğe çekmeye çalışanlar, fütursuzca kurumumuzu karalamaya kalkışanlar gücümüze güç katmakta, daha büyük işler başarmak için azmimizi artırmakta, bilenmemizi sağlamaktadırlar. Sicili bozuklar, kalbi kararmışlar, geçmişi şaibeliler ve siyasi fırıldaklar girdikleri bu çıkmazda ilelebet yok olacaklardır.”
Ne olmuştu?
‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin maddeler, Meclis’te kurulan komisyondan AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle 29 Aralık 2016’da geçmişti. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşerken, değişiklik teklifi 9 Ocak’ta Meclis’te görüşülmeye başlamıştı.
Anayasa değişikliği teklifinin ilk turunda maddeler yedi gün içinde oylamaya sunulup kabul edilmişti.
18 Ocak tarihinde başlayan ikinci tur görüşmelerde ise, maddeler ve teklifin tümü yeniden oylanmış, görüşme ve konuşma yapılmamış, sadece değişiklik önergeleri ele alınmıştı.
Anayasa değişikliğinin ikinci turunda oylanan tüm maddeler yine AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle Meclis’ten geçmişti.