MHP lideri Devlet Bahçeli’nin HDP seçmenlerine yönelik, “Boğaz’da, yalılarda viskisini yudumlayıp oyunu HDP’ye veren şerefsizler” sözleri, gelen sert tepkilerin yanında sosyal medyada da ‘ti’ye de alınırken’, gözler Türkiye’deki viski tüketimine çevrildi.
Viskiye rağbet yüksek
Son yıllarda, AKP hükümetinin alkollü içkileri yüksek vergi oranlarına tabi tutması, tüketicileri ithal içkilere yönlendirirken, bu değişiklikten viski de payına düşeni aldı.
Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın masaya yatırdığı viski tüketimi, 2013’te 4 milyon 902 bin 898 litreyken, 2014’te 6 milyon 97 bin 96 litreye çıktı.
‘Milli içki’ diye nitelendirilen rakı tüketimi ise, yüksek vergilerin de etkisiyle 2013’teki 42 milyon 337 bin litre civarından geçtiğimiz yıl 40 milyon 267 bin litreye geriledi.
Rakının vergisi daha yüksek
Alkol değeri 45 derece olan rakının, 70 cl’lik bir şişesi için ödenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 33.93 TL iken, alkol değeri 37.5 derece olan viski için ödenen ÖTV ise 32.61 TL. Vergilerin yerli içkide ithal içkileri bile sollaması, tüketicileri de viski gibi alkollü içeceklere daha fazla yönlendiriyor.
Türkiye’nin milli içkisi olarak anılırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yönlendirmesiyle ‘tahtını ayrana bırakan’ rakının tüketimi de tam olarak bu sebeple düşmeye başladı. Geçtiğimiz yıl, yüzde 5 civarında düşerek 40 milyon 267 bin litre olarak gerçekleşen rakı tüketimi, son dört yılda ise toplamda yüzde 18 civarında geriledi. Şarap tüketimi ise, kayda değer bir değişim göstermedi.
Rakamlar her ne kadar alkol tüketimine dair tabloyu gösterse de, viski tüketiminde hangi partinin seçmeninin ne kadar etkisini göstermekte yetersiz kalıyor.