Bahçeli: Kürt kardeşlerimiz başka, SDG/YPG başka

MHP Genel Devlet Bahçeli, Suriye’deki gelişmeleri “Anlamlı ve hayırlı” diye yorumladı: “Kürt kardeşlerimiz başka, SDG/YPG başkadır.”

Devlet Bahçeli. Fotoğraf: AA

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli “Sadece Fırat’ın batısı değil Fırat’ın doğusu da Ayn El-Arab’dan, Kamışlı’ya kadar faal halde bulunan terörist faaliyetlerin kökü kurutulmalı, mıntıka temizliği bütüncül ve eşgüdüm halinde hayata geçirilmelidir” dedi.

Bahçeli’nin partisinin grup toplantısındaki özetle şöyle konuştu:

* SDG/YPG nihayet Fırat’ın batısında sürüp çıkarılmıştır. Halep’in yanı sıra Rakka ve Deyri Zor işgalden kurtulmuştur. Son gelişmeler hem Suriye hem bölge hem de Türkiye için müspet ve kayda değerdir.

* Suriye’de yeni bir siyasi ve toplumsal yapı kurulmaktadır. Sıkıyı görünce teslim bayrağını çeken SDG ve YPG’nin Şam yönetimiyle 14 maddelik ateşkes ve tam entegrasyon anlaşmasını imzalaması oldukça anlamlı ve hayırlı bir sonuçtur.

* SDG’nin, 27 Şubat (PKK lideri Abdullah Öcalan’ın) çağrısına muhalif hareket ettiği açıktır. Suriye’deki SDG provokasyonunu barış sürecini baltalama girişimi olarak gösteren bizzat PKK’nın kurucu önderliğidir.

‘Kürt kardeşlerimiz başka, SDG/YPG başka’

* Suriye’de Arap aşiretlerinin, Kürtlerin, Türklerin bir ve beraber yaşama dışında arzuları yoktur. Kürt kardeşlerimiz başka, SDG/YPG başkadır. SDG/YPG terör örgütüdür. Kürt kardeşlerimizi temsil etmesi, onlar adına hak iddiasında bulunması kuyruklu yalan, A’dan Z’ye hayal mahsulüdür.

* MHP olarak yeni Suriye’de kapsayıcı, kucaklayıcı, uzlaşmacı tüm etnik ve dini unsurları Suriye geleceğinde buluşturan demokratik, temsil adaletine, seçimlere dayalı bir anlayış ile anayasa yapılmasını önermiştik. (Suriye Devlet Başkanı Ahmed) Şara’nın yayınladığı kararname düşüncelerimize uygun içeriktedir. İsabetli, anlamlı, doğru zamanda atılmış bir adımdır. Suriye’de hiçbir kesim dışarıda bırakılmamalı, yok sayılmamalıdır.

‘Fırat’ın doğusununda da terörist faaliyetlerin kökü kurutulmalı’

* SDG ve YPG’nin devlet içinde devlet gibi hareket eden fiili ve mütecaviz tutumunun sürdürülebilirliği kesinlikle yoktur. Bu nedenle sadece Fırat’ın batısı değil Fırat’ın doğusu da Ayn El-Arab’dan, Kamışlı’ya kadar faal halde bulunan terörist faaliyetlerin kökü kurutulmalı, mıntıka temizliği bütüncül ve eşgüdüm halinde hayata geçirilmelidir.

Suriye’de ateşkes ve tam entegrasyon anlaşması

18 Ocak’ta Şam hükümetiyle SDG arasında tam entegrasyon ve ateşkes öngören bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmayı Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara tek başına duyurmuştu.

Dün, Şara, SDG Komutanı Mazlum Abdi’yle görüştü, ancak 18 Ocak’ta duyurulan anlaşmaya rağmen ‘tam entegrasyon’da anlaşılamadığı bildirildi. SDG kaynaklı demeçlerde, ‘Şam’ın tam teslimiyet istediği ve buna direnileceği’ duyurdu.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’ya göre anlaşma şunları öngörüyordu:

  • Tüm cepheler ve temas hatlarında kapsamlı ve derhal ateşkes ilan edilecek
  • Tüm örgüt üyelerinin Fırat’ın doğusuna çekilecek
  • Deyrizor ve Rakka vilayetlerinin idari ve askeri olarak derhal ve tamamen Suriye hükümetine devredilecek
  • Örgütün kontrolündeki Haseke ilindeki tüm sivil kurumların Suriye devlet kurumları ve idari yapılarına entegre edilecek.

Suriye’de IŞİD’lilerin tutulduğu hapishanede durum ne?

Trump ve Şara telefonda görüştü

Dışişleri: Suriye’de bugün itibarıyla kritik bir aşamadan geçiliyor

Suriye Savunma Bakanlığı: SDG’ye operasyonlar durduruldu

‘Provokatif Suriye paylaşımları’na re’sen soruşturma