Bir süredir çeşitli gerekçelerle ya yapılmayan ya da ‘alternatif’ şenliklere dönüştürülen üniversitelerdeki bahar festivallerinin, özellikle Anadolu’daki üniversitelerde tamamen durma noktasına getirildiği ifade edildi.
YÖK’ten ‘Konser yapmayın’ telkini

Fotoğraf: odtugündemi.com
Hürriyet yazarı Melis Alphan birçok üniversitede mayıs ayında gerçekleştirilen bahar şenliklerinin durumunu masaya yatırdı. Bu şenlikleri düzenleyen firmalarla konuşan Alphan, 2013’te bahar şenliklerine alkol yasağının getirilmesiyle ilk müdahalelerin başladığını, üniversite idarelerinin giderek müzik ve eğlencesiz hale getirilen şenliklere gerekçe olarak da güvenliği gösterdiklerini yazdı.
Alphan’a konuşan Lila Events’in sahibi Doğuş Doğukan Celasun, bazı üniversitelerde bahar şenliklerinin yerini alan etkinlikleri şöyle anlattı: “Bazı okullarda bu şenlikler yerine kutlu doğum haftası etkinlikleri, Mehmet Akif Ersoy anmaları düzenleniyor. Bahar şenlikleri yapılamaz duruma geldi. Üniversiteler şenliklerle ilgili frene bastılar.”
Celasun’a göre, içki yasağının ardından Yükseköğretim Kurumu (YÖK) da üniversitelere konser yapmama yönünde telkinlerde bulunmaya başladı.
Bahar şenliklerinin aynı zamanda sektör için bir gelir kaynağı olduğunu, birçok insanın ‘ekmek yediğini’, ayrıca sanatçıların şenlikler sayesinde Anadolu’da gitmedikleri yerlerde de konserler verebildiğini kaydeden Alphan, birçok firmanın şenliklerin azalması nedeniyle iflas noktasına geldiğini hatırlattı.
‘İşin öğrenci boyutu ayrıca üzücü’
Üniversite öğrencileri için bahar şenliklerinin aynı zamanda sosyalleşme imkanı olduğunu kaydeden Alphan, “İşin öğrenci boyutu ayrıca üzücü. Anadolu’da öğrencilerin sosyalleşebileceği alanlar çok kısıtlı. Bahar şenlikleri bunlardan biriydi. Öğrenciler organizasyonda görev alarak hem iş hem de hayat deneyimi kazanıyorlardı. Sınav stresini, tüm yılın yorgunluğunu atıyorlardı. Bir konser biletinin parasını çıkaramayacak kimi öğrenciler okullarında ücretsiz konser izleme fırsatı buluyordu” diye yazdı.
‘Öğrencilere şenlikleri geri verin’
Hayatın tüm alanlarda devam ederken, üniversite şenlikleri gibi etkinliklerin ‘güvenlik’ gerekçesiyle ortadan kaldırılmasına tepki gösteren Alphan, yazısını şöyle noktaladı: “Dünyada insanların canlı müziğe ilgisi ve bilet satışları tırmanırken, bizdeki eğilim tam tersi yönde. Daha fazla ev içinde bir düzen, daha fazla televizyon ve daha fazla çöp bize empoze ediliyor. Tamam bu ülke hayattan tat almayı bilmeyen, her taraftan kıstırılmış yetişkinlerle dolu. Peki niyet, gençleri de onlara benzetmek midir? Yapmayın. Öğrencilere şenliklerini geri verin.”