European Leadership Task Force adlı Avrupalı düşünce kuruluşu, Suriye’de yaşanan iç savaşın dış güçlerin giderek daha fazla dahil olduğu bir vekalet savaşına dönüşmesiyle, krize dahil olan ülkeler arasında istenmedik bir çatışma olasılığının arttığını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Kuruluşun konuyla ilgili raporunu hazırlayan uzmanlar arasında, eski Rus politikacılar, eski Avrupalı bakanlar ve savunma plancıları da var.
Reuters’in geçtiği habere göre raporda Suriye’deki iç savaşta Rusya ve İran, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek için askeri güçlerini ülkeye konuşlandırırken, ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin ‘muhalifler’e silah, mali kaynak ve siyasi destek verdiği belirtildi. Rusya ve ABD’nin ise bölgede savaşan taraflar arasındaki diplomatik görüşmelerde öncü rol oynadığı yorumu yapıldı.
Raporda Türkiye’nin bir Rus uçağını düşürdüğü hatırlatılarak, ülkelere ‘doğrudan saldırı’ olarak yorumlanacak hareketlerden kaçınmaları çağrısı da yer aldı.
Rus uçağının düşürülmesinin, doğrudan çatışmanın ihtimalini ortaya koyduğu öne sürülen raporda şöyle dendi: “Son Birleşmiş Milletler güdümlü Bağımsız Uluslararası Suriye Denetleme Komisyonu raporuna göre kriz ‘karmaşık bir müttefik ağı üzerinden ülke dışından yönetilen çok taraflı bir vekalet savaşına’ döndü. Fakat son aylarda bu dolaylı savaşın, devletler arası doğrudan bir çatışmaya dönme tehlikesi arttı.”
‘Sahadaki gruplar, destekçilerinin başını belaya sokabilir’
ABD ve Rusya bir yandan Suriye’de çökmekte olan ateşkesi yeniden tesis etmeye çalışırken, diğer yandan da Nisan ayında muhalefetin görüşme masasını terk etmesiyle askıya alınan barış görüşmelerini yeniden canlandırmaya çalışıyor.
Raporda Mart ayında başlayan ateşkesin ardından, çatışma ihtimalinin azaldığı belirtilirken, diğer yandan bazı ülkelerin, ‘diğer tarafın’ geri durmasını, tek taraflı olarak harekete geçmek için kullanabileceği de ifade edildi.
“Bu varsayımın doğru olmadığı da kanıtlanabilir” denen rapora göre, savaşa dahil olan ülkeler, müttefiklerinin hareketleri üzerinde sınırlı bir kontrol uyguluyor, sahadaki bazı gruplar ise destek aldıkları devletleri savaşa sokmaktan çıkar sağlayabilir.
Raporda, “Son olarak, özellikle verimli iletişim kanallarının olmaması durumunda bir kazanın, askeri hadisenin veya izinsiz bir hareketin çatışma doğurma tehlikesi var” dendi.