Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rusya ve ABD’ye bir çağrı yaparak, ‘zorla ayakta duran’ iki aylık ateşkes ve zarar gören barış görüşmelerinin canlandırılmasını istedi.
Reuters’in geçtiği habere göre de Mistura Suriye hükümeti ile muhalefeti arasında siyasi geçiş sürecinde yakınlaşma gördüğünü söylese de, Halep ve en az üç diğer noktada ateşkesin artık tanınmamasının kaygı yarattığını belirtti. “ABD ve Rusya’dan en üst seviyede acil bir inisiyatif alınması çağrısı yapıyorum. Çünkü hem Barack Obama hem de Vladimir Putin’in siyasi mirası, bu nadir görülen ve iyi başlayan girişime bağlı. İyi bir şekilde sonlanması lazım.”
Bu ortamda yapıcı görüşmeler mümkün değil
De Mistura, ABD ve Rusya’nın, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nu (ISSG) oluşturan büyük ve bölgesel güçleri bakanlar düzeyinde toplaması gerektiğini de söyledi.
Suriye muhalefetinin barış görüşmelerindeki ana temsilcisi Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) bir hafta önce resmi görüşmelerden çekilmişti.
Barış görüşmelerine mayıs ayında devam etmeyi umut ettiğini söyleyen de Mistura, “Yalnızca bombalama ve top atışları haberlerinin geldiği bir ortamda nasıl yapıcı görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz? Ben bile zor buluyorum, Suriyelileri tahmin edebiliyor musunuz?” dedi.
Geçiş süreci aşağı yukarı belli, ancak isimler net değil
De Mistura, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın akıbetinin müzakere edilip edilmediği sorusuna, “İsimlere gelmedik… ama şu anki hükümetin nasıl değiştirileceğine geldik. Şunu söylemeliyim ki yeni hükümet ve yeni anayasayla siyasi geçiş süreci, sonraki görüşmelerde ele almak için başlı başına büyük konular” diye yanıt verdi.
De Mistura iki hafta süren görüşmelerin sonunda yayınladığı yedi sayfalık belgede iki tarafın da ‘geçiş hükümetinin şu anki hükümetten, muhalefetten, bağımsızlardan ve diğer gruplardan üye bulundurabileceği’ konusunda hemfikir olduklarını belirtti.
De Mistura geçtiğimiz 48 saat içinde her 25 dakikada bir Suriyeli sivilin öldüğü bilgisini de paylaştı.