• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Arı otelleri ve durakları işe yaradı: 'Nüfus sayımı'na göre azalma yok

28/04/2021 13:12

Hollanda’da kentsel alanlarda arı sayısının düşüşünü önlemek için kurulan otel ve duraklar sonuç verdi.

18 Nisan’da 11 bini aşkın gönüllünün 30 dakika süreyle bahçesindeki arıları saymasıyla yapılan ‘nüfus sayımına’ göre sayıları azalmadı. Bu, ülkedeki dördüncü ‘arı nüfus sayımı’ydı.


Fotoğraf: Twitter

Sayımı organize eden kurumlardan Naturalis’te görevli böcek bilimci Vincent Kalkman, “Her bahçede 18-20 arı kayda geçti. Sayılarının aynı kaldığını, kentlerde azalmadığını gördük. Bu sevindirici” dedi.

Kalman’ın anlattıklarına göre en çok rastlanan tür bal arısıydı. 55 bin bal arısına rastlanırken 13 bin tane görülen kırmızı duvarcı arı ikinci, 12 bin 800 adet kayda geçen yaban arısı üçüncü sırada yer aldı. Sayımla sadece arıların sayılarının azalıp azalmadığının belirlenmesi değil toplumun farklı türleri tanıması da amaçlanıyor.

Kentlerdeki arı yetiştiricilerinin sayısı arttığı için gıda kaynaklarını (çiçekler) fazlalaştırmak gerektiğinin altını çizen Kalkman, 1940’lardan beri ülkedeki arı nüfusunun azaldığını belirterek ekledi: “Hollanda’daki 360 arı türünün yarından fazlası nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.”

Amsterdam’da yüzde 45 artış

Arılan bitkilerin tozlaşmasında önemli rolü olduğu gerçeğinden yola çıkan Hollandalı bilim insanları ve yetkililer, 2018’de ‘ulusal tozlayıcı stratejisi’ni uygulamaya koydu. Hükümete bağlı ve bağlı olmayan 70 kurumun destek olduğu proje kapsamında arılar varlığını sürdürebilmeleri, gıda kaynaklarını takviye için ‘oda kahvaltı oteller’ oluşturuldu. Amsterdam’da oluşturulan ağaçtan oteller sayesinde kentteki türlerde, 2015’te 2000’e oranla yüzde 45 artış kaydedildi.

Fotoğraf: Utrecht Belediyesi

Utrecht’te ise otobüs durakları ‘arı durakları’na dönüştürüldü. Durakları tavanları arılara çekici gesin diye bitkilerle kaplandı.

Otoyol projesi de var

Bir de arı otoyolu projesi başlatıldı. Proje kapsamında işbirliği yapan belediyeler yol kenarlarındaki uygun alanlara yabani çiçekler dikiyor.

Kalkman, önüzdeki yıllarda Hollanda hükümetinin yüz binlerce yeni ev oluşturacağının altını çizdi.

Kategori:Dünya, Popüler bilim, Sürdürülebilirlik

SON HABERLER

Meteoroloji: Sekiz ilde sağanak yağış bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) sekiz ilde sağanak yağış beklendiğini duyurdu.

Bruce Springsteen: Amerika artık yozlaşmış bir hükümetin elinde, isyan edin

ABD’li müzisyen Bruce Springsteen, Başkan Donald Trump yönetimine sert çıktı: “Amerika artık yozlaşmış, beceriksiz ve hain bir hükümetin elinde.”

Trump: Mevcut rejim İran'ı yeniden büyük yapamıyorsa neden değişmesin?

ABD Başkanı Donald Trump “Mevcut İran rejimi İran’ı yeniden büyük yapamıyorsa, neden bir rejim değişikliği olmasın?” dedi.

Dışişleri: Suriye'deki saldırı istikrar çabalarını hedef alıyor

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki kiliseye saldırının ülkedeki istikrar ve güvenliği tesis çabalarını hedef aldığını belirtti.

İstanbul Barosu: 'Niyet okuma'yla suç isnadı, hukuk devletine aykırı

İstanbul Barosu, gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklanmasına tepki gösterdi: “Açıkça beyan edilmemiş düşünceler üzerinden ‘niyet okuma’ yoluyla suç isnadında bulunulması, hukuk devleti ilkesine açıkça aykırıdır.”

Bana üniversiteni söyle sana ne tür müzik sevdiğini söyleyeyim
Britanya'dan turist bekleyen Türkiye 'trafik ışığı'na takılabilir

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 792 gündür hapiste

YAZARLAR

Sessiz çöküş: Anoreksiya nervoza

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

İlke mi, kural mı?

Mustafa Dağıstanlı

Bir Kürt feminist Halide Dündar'ın hikâyesi

Murat Sevinç

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

GÜNÜN 11’İ

Murat Özbostan: Voleybola sevginin her geçen gün arttığına bir kez daha tanık olduk

Necati Doğru: Başdanışman 'suyun ısındı' dedikten sonra Fatih Altaylı, emniyette kaynamış suya alındı!

Mete Kaan Kaynar: Grev pankartları, eşitlikçi bir geleceğin de habercisi olabilir

Ömer Faruk Bingöl: Merkez Bankası 'bekle-gör' konumuna geçerek politika faizini sabit bıraktı

Sedat Bozkurt: Özgür Özel mi var sırada?

İrfan Hüseyin Yıldız: Irak'ta kimyasal silahlar var dendi, Libya ve Suriye'nin halklarına özgürlük götürülecekti

Gözde Bedeloğlu: Hükümet, kadınların miras haklarıyla ilgili endişe yaratan yeni bir uygulamayla gündemde

Kansu Yıldırım: ABD tarafından İsrail'e sağlanan ekonomik ve askeri yardımın tutarı 310 milyar doları geçiyor

Yüksel Aytuğ: Kuzey Ege'de millet sivrisinekten akşamları burnunu evinden dışarı çıkartamıyor

Fehmi Koru: Listedeki ilk altı ülkenin hesapları görüldü sıra yedinci ülkeye -İran'a- geldi

Nevşin Mengü: İranlılar bu savaşta bir başlarına

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×