Altın Portakal Film Festivali’nde önce sansürlenen ardından otosansürle yeniden festivale davet edilen Reyan Tuvi’nin Gezi direnişini anlattığı belgeseli için Festival Komitesi’nden ‘uzlaşı‘ çağrısı geldi.
51’inci Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali Komitesi’nce yapılan açıklamada “Günlerdir içinde bulunduğumuz üzücü ve yıpratıcı tartışmalara bir son vermek ve sektörün tüm unsurlarıyla birlikte bir uzlaşma noktası yakalamak ve sinemamızın 100’üncü yılında en köklü festivalimizin sağlıklı bir ortamda yapılmasını sağlamak için bir çağrıdır bu” denildi.
Sansür konusunda eleştiride bulunan ve tavır koyan herkesle aynı fikirde olduklarını açıklayan Festival Komitesi, “Sansür kabul edilemez” ifadesini kullanıp “Yanlış bir iletişim zinciri oluştu ve işin bu hale gelmesinde bizim de sorumlu olduğumuzu kabul ediyoruz” diyerek özeleştiri de yaptı.
Baskı yapmadık
Yönetmenin sanatçı iradesine herhangi bir baskı ya da otosansür dayatması yapılmadığını öne süren komite şu ifadeleri kullandı: “Bu noktada yönetmenin kendi açıklamaları da ortadadır. Ne festival tarafından ne de eser sahibi tarafından söz konusu filmin ne mesajına, ne içeriğine, ne kurgusuna, ne de bütünlüğüne dokunulması asla ve hiç bir zaman talep edilmemiş, net bir biçimde adını vererek ve yazılı olarak kişilik haklarına yönelik bir hakarete dair ortak bir hassasiyet sonucu söz konusu küfür kaldırılmıştır. Filmin ilk başta açıklandığı gibi halka açık gösterime çıkartılmaması ile ilgili gerçek bununla sınırlıdır.”
10 jüri üyesi görevinden çekildi
Altın Portakal Film Festivali’nde sansürlenen ‘Gezi belgeseli‘ Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’in ‘temiz‘ versiyonuyla festivale kabul edilmesinin de sansür olduğunu savunan 10 sinemacı ve sinema yazarı, ortak bir açıklamayla görevlerinden çekilmişti.
Belgesel Jüri Başkanı da çekilmişti
Sansüre karşı ilk somut tavır 4 Ekim’de Ulusal Belgesel Yarışması Ana Jüri Başkanı Can Candan’da gelmiş, Candan sansürü kabul edemeyeceğini belirtip festivaldeki görevinden ayrıldığını duyurmuştu.
Ne olmuştu?
Reyan Tuvi’nin belgeselini ön jüri tarafından yarışmaya değer bulunmasına rağmen Türk Ceza Kanunu’nun şahsa ve cumhurbaşkanına hakaret suçlarını düzenleyen ‘125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik’ nedeniyle yarışma programına alınmamıştı. Yönetimin bu kararı, ön jüride bulunan üç ismin yazılı açıklamasıyla ortaya çıkmıştı.
Küfürler çıkarılınca yeniden davet edildi
Yönetmen Reyan Tuvi’nin İngilizce altyazıda küfürlü bölümleri kendi inisiyatifiyle çıkarmasının ardından belgesel yeniden festivale davet edilmişti.