Sivillere ‘darbe girişimi ve devamı niteliğindeki terör eylemleri’ne şiddet kullanarak müdahale etmeleri durumunda ceza muafiyeti getiren 696 sayılı KHK ile ilgili iktidardan hala çelişkili açıklamalar geliyor.

Fotoğraf: Reuters
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 25 Aralık’ta yaptığı açıklamada ceza muafiyetinin 15 ve 16 Temmuz’u kapsadığını belirtirken yanlış uygulamalara meydan verilmemesi için yasa metninin ‘lafzi anlamda‘ değiştirilebileceğini de dile getirmişti.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise dün yaptığı açıklamada buna gerek olmadığını vurgularken “Bu düzenleme kesinlikle muğlak bir düzenleme değildir, açıktır, nettir. Yeni bir düzenlemeye de ihtiyaç bulunmamaktadır” demişti.
Ancak bugünkü gazetelere yansıyan demeçler iktidardaki çelişkilerin boyutunu iyice artırdı. İki gün önce ‘lafzi anlamda değişiklik’ten söz eden Adalet Bakanı Gül’le yaptığı sohbeti aktaran Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi “Hükümet değişikliğe gerek duymuyor” diye yazdı.
Cumhurbaşkanlığı Hukuk Başdanışmanı Mehmet Uçum ise Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya’ya şunları söyledi: “Bana kalırsa metin açık ve değişmesine ihtiyaç yoktur. Ancak yersiz tartışmaları önlemek, yalan ve çarpıtmaya dayalı siyasi polemiklerin önüne geçmek için esası değiştirmeyen ama lafzı somut tarihle belirgin hale getiren bir küçük değişiklik yapılabilir.”
Sarıkaya yazısında AKP Sözcüsü Mahir Ünal’la yaptığı görüşmeyi de aktardı. Mahir Ünal şöyle diyor: “Taptığımız bir metin değil. Eğer bir sıkıntı yaratan durumu varsa ki öyle gözüküyor, bugüne kadar 1200 kanun değiştirdik, bunu da yeni bir KHK ile değiştiririz; sorun değil…”
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan halen yurt dışında ve henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.