AKP Sözcüsü Mahir Ünal, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi üzerinden ‘kara propaganda’ oluşturulduğunu savunarak, “Cumhurbaşkanımızın bu konuda herhangi bir müdahalesi söz konusu olmayacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Erdoğan’ın 14 şeker fabrikasının satılmasına asla izin vermeyeceğini söylemişti.
‘Kara propaganda var’
Hürriyet’ten Erdinç Çelikkan’ın haberine göre, partisinin toplantısının ardından konuşan Ünal, sözlerine şöyle başladı: “Türkiye Şeker Fabrikaları 2000 yılında özelleştirme kapsamına alındı. 2008 yılında Şeker Fabrikaları özelleştirme programına alındı. 2012 yılında biz o dönemde bu konu gündeme geldiğinde yeniden kamuoyunun bu husustaki yaklaşımları ve bölgedeki STK’ların girişimleriyle 2012 yılında bir ertelenme gerçekleşti. Biz bu arada Türkiye Şeker Fabrikaları’nın satımından ziyade devletin bu hususta 18 yıldan beri uğradığı zararın her şeyden önce giderilmesi ama bu giderilirken çalışanların haklarının korunmasının bizim için öncelikli olduğunu ve fabrikalarda çalışan memurlara tanınacak imkanları, seçenekleri güvence altına alarak, kazanılmış hakların kaybına fırsat vermeden, pancar üreten çiftçilerimizin mağdur olmasına izin vermeden gerçekleştireceğimiz bir düzenlemeyi konuşuyoruz.”
Erdoğan’ın herhangi bir müdahalesinin olmayacağını aktaran Ünal, Türk Şeker’e pancar temin eden çiftçilerin mevcut kotaları çerçevesinde pancar üretmeye devam edeceğini söyledi.
AKP sözcüsü şöyle devam etti: “Fabrikaların üretim devamlılığı ve zorunluğu mutlaka sağlanacak. Yine şeker üretimiyle ilgili doğrudan ilişkisi bulunmayan arsa ve araziler ihale dışında tutulmuştur. Gıda güvenliği ve nişasta benzeri ürünler üzerinden oluşturulmak istenen çok ciddi bir kara propaganda var. Bu konuda da şunun bilinmesini istiyoruz. Birilerinin derdi pancar üreticisi veya gıda güvenliği değil, bu mesele üzerinden iktidara dönük bir istismar alanı oluşturmaktır. Biz çalışanların haklarından pancar üretimine üreticinin kotalarından, üretimin sürdürülebilirliğine kadar her şeyi yakından takip ediyor ve bunların korunması noktasında büyük hassasiyet gösteriyoruz.”
Ne olmuştu?
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 14 şeker fabrikasının satış yöntemiyle özelleştirilmesi için ihale açtığını bildirmişti.
Resmi Gazete’nin 21 Şubat tarihli sayısında yer alan ilana göre Türkiye Şeker Fabrikası AŞ’ye ait 14 şeker fabrikasından Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat fabrikalarının ihalesi 3 Nisan’a, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal fabrikaları için 11 Nisan’a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için 18 Nisan’a kadar teklif verilebilecek.
Şeker-İş Sendikası, 14 fabrikanın satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilmesi kararına karşı Danıştay’da dava açmıştı.