Hükümet, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından ‘paralel yapı’ olarak tanımlayıp savaş açtığı Gülen Cemaati’nin yurtdışındaki okullarına yönelik yeni düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor.
Sabah’tan Zübeyde Yalçın’ın haberine göre başta Afrika’da olmak üzere 160 ülkede sayısı 2 bini geçen Cemaat okulları için iki formül üzerinde duruluyor: Büyükelçiliklere bağlanması ya da Robert Kolej gibi imtiyazlı bir statüye kavuşturulması.
Cemaatin okullarla bağlantısı kesilecek
Haberde başta Afrika ülkeleri olmak üzere, bazı ülke yönetimlerinin Ankara’ya “Gülen okullarını MEB devralsın” teklifi getirdiği, hükümetin bunun üzerine konuyla ilgili çalışma başlattığı iddia ediliyor.
Buna göre, hükümet öncelikli olarak, “Okullar kapanmasın, devletin kontrolünde devam etsin” kararı alırken, Milli Eğitim ve Dışişleri bakanlıkları da okullarla ilgili ortak bir çalışma başlattı. Her iki formülün de hayata geçmesiyle yurtdışında bulunan okullarla Gülen Cemaati’nin bağının tamamen kesileceği de öne sürülüyor.
Çalışmada okulların faaliyet gösterdiği ülkelerdeki yasa ve mevzuatlara göre iki olasılık üzerinde duruldu:
* Türkiye’nin büyükelçilik okulu açmasına izin verilen ülkelerde okulların büyükelçilikler bünyesine alınmasının planlandığı iddia ediliyor.
Böylece bu okullarda büyükelçilik çalışanları ve o ülkelerde ikamet eden Türkiye vatandaşlarının çocuklarının yanı sıra yabancı öğrenciler de eğitim görecek.
* Büyükelçilik okullarına izin verilmeyen ülkelerde ise okulların bir vakıf üzerinden hizmet vereceği iddia ediliyor.
Buna göre, okullar şimdi olduğu gibi yine o ülkenin müfredat ve mevzuatına göre eğitim vermeye devam edecek ancak statüleri ‘Türk Okulları’ adı altında, devlet kontrolündeki okullara dönüşecek.