Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), cemevlerine yasal statü tanınması gerektiği yönünde karar verdi.
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve 202 Alevi yurttaş Alevilere dönük uygulamalarda ayrımcılık yapıldığı, eşit yurttaşlık kurallarının ihmal edildiği ve bütçeden Alevilere de pay verilmesi gerektiği gerekçesiyle beş yıl önce AİHM’e başvurmuştu.
AİHM, 18 Aralık 2014’te aldığı bir kararla davayı Büyük Daire’de tarafların katılımıyla görüşmeye karar vermiş, dava 3 Haziran 2015 günü Strasbourg’da Büyük Daire’de görülmüştü.
11 yıl önce Türkiye’de açılan davada ise Aleviler lehine karar çıkmamıştı.
‘Cemevleri ibadethane olarak tanınsın’
AİHM Büyük Dairesi, Türkiye’nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesini ihlal ettiğine ve Alevilere dini ayrımcılık yapıldığına hükmetti.
Cemevlerinin resmen ibadethane olarak tanınması istenen kararda, devletin dini alanda kamu hizmeti verme yükümlülüğü olmadığı ancak kamu hizmeti verilmesi durumunda bunun tüm dini grupları kapsaması gerektiği belirtildi.
Türkiye ‘ayrımcılık’tan daha önce de mahkûm olmuştu
AİHM, daha önce din dersi kitaplarında Alevi inancının gereği gibi yer almaması ve cemevlerinin elektrik faturasının Diyanet tarafından ödenmemesi nedeniyle Türkiye’yi ‘Alevi vatandaşlara ayrımcılık’tan mahkûm etmişti.