Türkiye’ye ‘vize serbestisi’ için tavsiye kararı alan Avrupa Komisyonu’nun, gerektiği takdirde ‘askı mekanizması’nı devreye sokarak uygulamayı geri çekebileceği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Reuters
AB, daha önce de Schengen Bölgesi’nde vize muafiyeti uygulanmasına ‘askıya alma koşulu’ eklenmesini talep etmiş ve uygulamayı anında geri çekebilecek bir ‘el freni’ sistemi hazırlığı yapmıştı.
AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu çarşamba günü Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’ne girişte vize serbestisi için tavsiye kararı almıştı.
Schengen’in güvenliği artırılacak
Habertürk’ten Bahar Bakır’ın haberine göre Avrupa Komisyonu, Schengen sınırlarını korumak için ek önlemleri gündeme getirdi.
Komisyon, bu ek önlemler kapsamında , Schengen Bölgesi ve dış sınırlarda AB Giriş-Çıkış Sistemi’nin (EES) güçlendirilmesini istedi. Bunun gerekçesi olarak da üçüncü ülke vatandaşları için sınır kontrolündeki kaliteyi artırmayı, sınırlar içinde kalanlar için sistematik ve güvenilir bir kimlik tanımlama sistemi oluşturmayı ve yasa dışı göçü önlemeyi gösterdi.
Alınacak bir diğer ek önlemse, Schengen Bölgesi’nin güvenliğini güçlendirmeyi hedefleyen AB Seyahat Bilgileri ve İzin Sistemleri (ETIAS) adlı yeni bir sistem.
‘Askı mekanizması’
Ağustos 2016’da devreye girmesi planlanan bu ‘askı mekanizması’, şartların yerine getirilmemesi durumunda vizeyi geri çekmek için girişimde bulunma hakkı sağlıyor.
Avrupa Komisyonu’nun sunduğu şartlar ise şöyle: Türkiye’den gelen üçüncü ülke vatandaşları arasında yasadışı göçmen sayısını aniden ya da kademeli olarak artırması, AB ülkelerinde yasadışı olarak kalan üçüncü ülke vatandaşlarının sayısının artması, AB’de yakalanan üçüncü ülke vatandaşlarının herhangi bir iltica başvurusunda bulunmamış olması, geri kabul taleplerinin reddedilmesi.
Türkiye beş kriteri yerine getirmedi
Avrupa Komisyonu’nun vize serbestisiyle ilgili raporunda Türkiye’nin, yolsuzlukla mücadele, ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, AB ile hukuki işbirliğinin sağlanması, terörle mücadele yasalarının değişmesi konularını içeren beş kriteri yerine getirmediği açıklanmıştı.