ABD’li yetkililer, Suudi Arabistan’da, Aramco şirketinin petrol tesislerine düzenlenen saldırının, İran’dan düzenlendiğini ve 20’den fazla silahlı insansız hava aracı ve seyir füzesi kullanıldığını açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, CBS televizyonuna Washington’dan konuşan ve adları açıklanmayan üst düzey yetkililer, cumartesi günkü saldırıda kullanılan insansız hava araçları (İHA) ve füzelerin İran’ın güneyinden, Basra Körfezi’nin kuzey ucundan fırlatıldığını söyledi. Ancak yetkililer, bu iddialar hakkında herhangi bir delil göstermedi. AFP’ye konuşan bir yetkili ise delillerin toplanmakta olduğunu ve gelecek hafta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Avrupalı müttefiklere sunulacağını söyledi.
CBS televizyonunda konuşan yetkililer, Suudi Arabistan’ın hava savunma sistemlerinin Yemen’den gelecek saldırılara karşı güneye konuşlandırıldığı için bu saldırıların durdurulamadığını ifade etti.
CNN: Füze, kuzeyden, radarı aşarak vurdu
Öte yandan Amerika’nın Sesi’nin haberine göre CNN televizyonuna konuşan ismini vermeyen kaynaklar ise saldırının çok yüksek olasılıkla İran’ın Irak sınırı yakınındaki bir üsten yapıldığını öne sürdü. CNN haberi, soruşturmaya yakın bir kaynağa dayandırdı.
İddiaların, henüz ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından doğrulanmadığı bildiriliyor.
Saldırının kuzeyden Abkayk petrol rafinerisine doğru alçak irtifa füzeleriyle düzenlendiği, aynı zamanda insansız hava araçlarının da kullanıldığı belirtildi. İddiaya göre, ilk bulgular, füzelerin Irak’ın güneyi üzerinden, Kuveyt hava sahasından geçerek Suudi Arabistan’daki hedefleri vurduğunu gösteriyor.
CNN’e konuşan kaynak, füzelerin Basra Körfezi’nde ABD ve Suudi radar sisteminin en güçlü olduğu bölgeden geçmekten kaçınmış olabileceği görüşünü öne sürdü.