ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’a düzenlediği saldırıda 140 askeri hedefi vurdu.

ABD ordusu, 7-8 Temmuz’da ‘ticari gemileri hedef aldığı’ gerekçesiyle İran’a karşı saldırı başlattığı duyurmuştu.
CENTCOM’un açıklamasına göre ABD, İran’a bu hafta düzenlediği üçüncü saldırı dalgasını tamamladığını belirtti.
Operasyonda kara ve deniz konuşlu savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA) ve savaş gemilerinden fırlatılan hassas güdümlü mühimmatlarla İran’a ait yaklaşık 140 askeri hedef imha edildi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan serbest geçiş yapan ticari gemiler ve sivil denizcilere saldırı kapasitesinin zayıflatılmak istendiği vurgulandı.
Kalibaf: Tek taraflı anlaşmalar dönemi sona erdi
İran Meclis ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD’nin saldırıları sonrası “Tek taraflı anlaşmalar dönemi sona erdi” dedi ve ekledi:
“Ya sözünüzde durun ya da bedelini ödeyin.”
The era of one-sided deals is OVER. We told you: keep your word or pay the price. Reality is knocking. pic.twitter.com/B97ogCYGaj
— محمدباقر قالیباف | MB Ghalibaf (@mb_ghalibaf) July 12, 2026
ABD-İran mutabakatı
ABD ve İran, 15 Haziran’da Hürmüz Boğazı’ndaki saldırıların durmasını da kapsayan İslamabad Mutabakatı’nı imzalamıştı
Mutabakatla İran’a yaptırımların kaldırılması, Hürmüz Boğazı’nın durumu ve nükleer meselesi gibi konularda 60 gün boyunca müzakere edilmesi öngörülüyordu.