AİHM’in aksi yöndeki kararına rağmen emekçilere yasaklanan Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen DİSK-KESK-TMMOB ve TTB yöneticilerine dava açıldı.

2014 yılı 1 Mayıs kutlamalarına polis şiddeti damga vurmuş, Taksim Meydanı’na çıkmak için direnen işçiler gaz, tazyikli su ve plastik mermilerle engellenmişti. Emniyet, gözaltına alınanların üzerinden çıktığı belirtilen baret, eldiven, megafon ve deniz gözlüğünü ‘suç aleti’ saymıştı.
Suçlama: Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda açılan dava İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ederek ‘Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak’la suçlanıyor.
AİHM, Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs alanı olarak tescil etmişti

DİSK ve KESK’in 2008 1 Mayıs’ında yaşananların ardından yaptıkları başvuru üzerine AİHM’in 2012’de aldığı Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs kutlama alanı olarak ‘tescil’ eden karara atıf yapılan gerekçede, yasak ve sınırlamaların demokratik bir toplumda gerekli olmadığı vurgulanmıştı.
Asker uğurlamasında uygulanmayan kanun 1 Mayıs’ta da uygulanamaz
İstanbul’da 2008 yılındaki ‘yasaklı‘ 1 Mayıs’ta gözaltına alınan 30 kişi hakkında altı yıl sonra verilen savcı Şenol Dağ imzalı takipsizlik kararının gerekçesinde de, “Nasıl ki 29 Ekim’de, asker uğurlamalarında gösteri kanunu uygulanmıyorsa, 1 Mayıs’ta da uygulanamaz” denilmişti.
DİSK-KESK-TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs Komitesi polis şiddetinin hüküm sürdüğü 1 Mayıs’ta yaşananlara ilişkin kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Komite adına konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “15 milyon İstanbulluya işkence çektirdiler” demişti.