Hükümetin Taksim’i işçilere kapatan 1 Mayıs yasağı konusunda yargıdan emsal niteliğinde bir karar daha çıktı.
İstanbul’da 2008 yılındaki ‘yasaklı‘ 1 Mayıs’ta gözaltına alınan 30 kişi hakkında altı yıl sonra verilen takipsizlik kararının gerekçesinde, “Nasıl ki 29 Ekim’de, asker uğurlamalarında gösteri kanunu uygulanmıyorsa, 1 Mayıs’ta da uygulanamaz” denildi.
‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nünde de uygulanamaz’
Vatan gazetesinden Elif Altun’un haberine göre, soruşturmayı yürüten savcı Şenol Dağ imzalı kararda, 1 Mayıs’ın birçok ülkede resmi tatil kabul edildiği ve kutlamaların gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri yürüyüşleri kanununun amaç ve kapsamının anlatıldığı kararda, 29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs kutlamaları, asker uğurlamaları, hacı kafilesi karşılamaları, açık alanda yapılan toplu iftar yemekleri ve düğün törenlerinde uygulanmayan kanunun, 2009 yılında resmi tatil ilan edilen ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nünde de uygulanmayacağı belirtildi.
AİHM’in bağlayıcı 1 Mayıs kararına atıf yapıldı
DİSK ve KESK’in 2008 1 Mayıs’ında yaşananların ardından yaptıkları başvuru üzerine AİHM’in 2012’de aldığı Taksim meydanını 1 Mayıs kutlama alanı olarak ‘tescil’ eden karara atıf yapılan gerekçede, yasak ve sınırlamaların demokratik bir toplumda gerekli olmadığı vurgulandı.