CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın yasalara aykırı olarak belediyelerin nakit bağış almasını yasakladığını belirterek, “(Cumhurbaşkanı) Tayyip Erdoğan bizimle hayırda yarışmaktan bile korkuyor. Çünkü onun hayrı kendine ve yakın çevresine olduğu için, bizimle hayırda yarışırsa geride kalacağını biliyor” dedi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Kılıçdaroğlu, hazırlıklarını ivedilikle yapsınlar diye tüm CHP belediyelerine kendi beldelerinde yaşayan 65 yaş ve üstü vatandaşların ad, soyad ve adreslerini gönderdiklerini belirterek, belediyelerin yürüttüğü mücadeleyi bizzat koordine ettiğini, başkanların çalışmalarına ilişkin günlük raporlar aldığını ifade etti.
İhtiyaç sahiplerine hizmet veren aşevlerinin banka hesaplarının dahi bloke edildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Belediye başkanlarımız sosyal devlete inanır, en büyük korkusu kul hakkı yemektir, boğazından haram lokma geçmez ve bir kuruşun dahi hesabını verir. Birinin dahi yakasında parti rozeti yoktur” dedi.
‘İşin ciddiyetinden uzaklar’
Salgın nedeniyle yüz binlerce işyerinin kapandığını, milyonlarca yeni işsizin olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Genel hatlarıyla durum böyleyken, iktidar çıktı ekonomik önlemler adı altında ilk olarak, uçak biletlerindeki KDV’yi yüzde 1’e indirmek oldu. İşin ciddiyetinden bu kadar uzaklar. Orta ve alt gelir gruplarına yönelik, aklı başında hiçbir önlem açıklamadılar” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, partinin açıklamaları ve CHP’li belediyelerin uygulamalarının da etkisiyle iktidarın bazı önlemleri kerhen de olsa yaşama geçirmeye çalıştığını, ancak fedakarlığın halen büyük bölümünü orta ve alt gelir grubuna mensup vatandaşlardan beklediğini söyledi.
‘Fedakarlığı yandaşından bekleye’
Kira veren esnafın, dükkan kapalı olduğu için gelir elde edemediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu dükkanın kirasını devletin ödemesi gerekir. Yani sosyal devletin iş yeri kapanan esnafın kira parasını karşılaması gerekir” dedi.
CHP lideri, yaptıkları tüm önerileri, önyargısız biçimde iktidarın önüne alıp okuması gerektiğini, bunun gerçek anlamda sosyal devlet olmanın yolunu göstereceğini belirtti. “Yani öncelikle vatandaşını düşüneceksin. Fedakarlığı vatandaşından değil, zengin ettiğin, milyarlarca dolarlık ihaleler verdiğin yandaşından bekleyeceksin” ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu son olarak, “CHP’ye oy vermemiş vatandaşlarımız da ‘İyi ki CHP’li belediye başkanlarımız var’ diyor” dedi.