ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna ‘güvenli bölge’ kurmak için tek başına girişeceği bir harekatta, ABD askerlerinin bölgeden çekilmek zorunda kalacağını öne sürdü. WSJ, Türkiye’nin söz konusu harekata ABD’ye önceden haber vermeden girişmesinden de endişe edildiğini yazdı.

WSJ’nin haberine göre ABD’li yetkililer, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna asker göndermeye hazırlandığına yönelik işaretler görüldüğünü, bunun Amerikan askerlerini tehlikeye atabileceğini söyledi.
Gazete, ABD’li bir yetkilinin, “Çıkmak dışında başka bir seçenek kalmayabilir” dediğini aktardı.
Haberde, Türkiye’nin az sayıda askerle kapsamı dar bir operasyon yapması halinde Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) daha cılız bir tepki gelebileceğini de yazdı. Ancak söz konusu ABD’li yetkililer Türkiye’nin ağır silahlar ve çok sayıda askerle kapsamlı bir harekat yapması halinde ABD’nin NATO müttefikiyle çatışmadan kaçınmak amacıyla, Suriye’deki 1000’den fazla askerini çekmekten başka seçeneği kalmayabileceğine işaret etti.
Gazete, ABD’li yetkililerin, Türkiye’nin olası harekatı kendilerine yeterince önceden haber vermemesi ihtimalinden de endişeli olduğunu yazdı. Bir yetkili operasyon uyarısının Türkiye’nin harekete geçmesinden 48 saatten daha az bir süre kala gelebileceğini belirtti.
Pentagon: ‘Güvenli bölge’ için DSG tahkimatları kaldırıldı, ilerleme var
ABD Genelkurmay Başkanı Sözcüsü Albay Patrick Ryder Pentagon’daki basın brifinginde Türkiye’yle ‘güvenli bölge’ kurulması ve Türkiye’den gelen tepkilerle ilgili soruları yanıtladı.
Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Ryder’ın brifinginde şu konular öne çıktı:
- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sözleri konusunda, güvenlik mekanizmasını uygulamaya devam ettiğimizi söylemekten başka bir yorumda bulunmayacağım.
- Şimdiye kadar yedi ortak hava keşif devriyesi, iki de ortak kara devriyesi icra ettik. Devamı da gelecek.
- Suriye Demokratik Güçleri’nin tahkimatları kaldırması güvenlik mekanizmasının uygulanması konusundaki iyi niyetinin göstergesi.
- Türk müttefiklerimizle güvenlik kaygılarının giderilmesi konusunda çalışmaya devam edeceğiz. Tahkimatların kaldırılmaya devam ettiğini ve ilerleme olduğunu görüyoruz.
- Basında Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyonu konusundaki haberleri gördüm. Ben gerçeklere odaklanmak isterim. Suriye’de koordineli hareket etmek başarının sırrı. Biz IŞİD’in kalıcı şekilde yenilgiye uğratılması ve Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarının giderilmesine odaklanıyoruz.