Soli Özel: Dış politikanın iç politika sermayesi biriktirmeye kurban edilmemesi gerek

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Dış politikada bir revizyona gidiliyor. Önce İsrail, ardından Rusya ve belli ki Mısır ile ilişkiler farklı bir konuma gelecek. İlişkilerin düzeltileceği devletlerin bazı konulardaki sicillerinin hiç de parlak olmaması, yapılan manevranın yanlış olduğunu göstermiyor.

Kaldı ki ülkenin doğusunda yüz binlerce insanın kendi ülkelerinde evsiz barksız kaldıklarını, haftalarca sokağa çıkamadıklarını, genelde ülkenin demokrasi sicilinde bir gerileme olduğunu bilince başkalarına laf ederken aynaya biraz bakmakta yarar olduğunu hatırlamak gerekiyor.

Dış politika açısından burada asıl tartışılması gereken, bu ricatın ya da revizyonun iyi düşünülmüş bir şekilde yapılıp yapılmadığı olması gerekir. Aslında belki de ilk atılması gereken adım, bu dış politikanın iç politika hesaplarından arındırılarak doğru düzgün tartışılmasına çalışmaktı. Bugünkü yeni yönelimde dış politikanın halkla ilişkilere ve iç politika sermayesi biriktirmeye kurban edilmemesi önem taşıyor.

Soli Özel’in yazısı