Aşırı sağcı lidere ikinci şans: Avusturya'da cumhurbaşkanlığı seçimleri iptal

 

Avusturya Anayasa Mahkemesi, ülkede 22 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, oy sayımında hatalar olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Alexander van der Bellen
Seçimin galibi 72 yaşındali Alexander van der Bellen olmuştu. Fotoğraf: Reuters

Yeşiller Partisi adayı Alexander Van der Bellen, aşırı sağcı Özgürlükçü Parti’nin adayı Norbert Hofer’den 31 bin fazla oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Özgürlükçü Parti, Hofer’in kılpayı mağlubiyetinin ardından birçok seçim bölgesinde usulsüzlük olduğu iddiasında bulunmuştu.

FPÖ’nün itirazını inceleyip seçim sonuçlarını iptal eden mahkemenin başkanı Gerhart Holzinger “Karar, hiçbir tarafı galip ya da mağlup yapmadı. Mahkeme kararının amacı, hukuk devleti ve demokrasiye olan güveni sağlamlaştırmak” dedi.

Oylar erken sayılmış olabilir

Van der Bellen’in gelecek hafta yemin ederek göreve başlaması bekleniyordu. Karardan sonra, sonbaharda yapılması öngörülen seçimlere kadar cumhurbaşkanlığı makamı geçici olarak aralarında Hofer’in de bulunduğu Ulusal Konsey’in olacak.

750 bin kişinin postayla oy kullandığı Avusturya’da itirazın temelinde, on binlerce oyun seçim kurallarının öngördüğünden daha erken ve yetkisi olmayan kişiler tarafından sayıldığı iddiası yatıyor.

Seçim kampanyası sırasında, iltica başvurusu yapanların ülkenin toplam nüfusuna oranı yüzde 1 olmasına rağmen, en büyük gündem maddesi mülteci kriziydi.

Avusturya’da aşırı sağcı lider cumhurbaşkanlığını kılpayı farkla kaçırdı

Avusturya ‘hazır’: Türkiye AB’ye girerse, çıkmak için referanduma gideriz

Britanya ‘AB’ye hayır’ dedi, Avrupalı sağ partilere gün doğdu: Referandum yapalım

Brexit kararının ardından Avrupalı liderlerden ‘birlik’ mesajı: Avrupa bizim geleceğimiz