Validebağ direnişçileri beraat etti: Suruç'ta ölen Koray Çapoğlu da içlerindeydi

 

Üsküdar Belediyesi’nin parsel numaralarını değiştirerek Validebağ Korusu’nun bitişiğindeki yeşil alana yapmak istediği camiye karşı çıkan 15 kişinin yargılandığı davada beraat kararı verildi.

validebag polis
Fotoğraf: DHA

 

Hakkında beraat kararı verilen isimlerden biri de, Suruç’taki bombalı saldırıda hayatını kaybeden Trabzonsporlu aktivist Koray Çapoğlu.

Validebağ Korusu’nun savunulması amacıyla başlatılan eylemlerde ‘izinsiz gösterilere katılmak’ iddiasıyla 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılandığı davanın karar duruşması bugün Anadolu 47’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada sanık avukatlarından Onur Cingil söz alarak iddianamenin hukuk dışı iddialarla dolu olduğunu belirtti. Anayasal haklarını korumak isteyen insanların yıldırılmaya çalışıldığını ifade eden avukat Cingil, “Sanıklardan Koray Çapoğlu vahşice bir terör eyleminde öldürülmüştür. Kendisinin mahkeme huzurunda beraat etmesi mümkün olmamıştır. Diğer tüm sanıkların beraat etmesi onun için ödül olacaktır. Kendisi bizim nezdimizde beraat etmiştir. Tüm sanıkların beraatını talep ederim” diye konuştu.

Tüm sanıklar son sözlerinde beraatlarını talep ederken sanıklardan Kerem Akalın da, “Gündemi bu kadar meşgul eden, benimle ve diğer sanıklarla ilgili mesnetsiz iddianameyi hazırlayan savcı hakkında işlem yapılmasını talep ediyorum” dedi.

Mahkeme hakimi, yaşamını yitiren sanıklardan Koray Çapoğlu hakkındaki davanın düşmesine karar verdi. Diğer 14 sanığın “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçunun unsurlarının oluşmadığı ve “Görevi yaptırmamak için direnme” suçu yönünden de atılı suçun sanıklar tarafından işlenmediğini belirterek beraatlarına karar verdi.

Ne olmuştu?

Validebağ Korusu’nun bitişiğindeki yeşil alanda cami yapımına başlanması, yakın bölgelerde başka camiler bulunduğu, yeşil alanın bu amaçla yokedilmemesi istemiyle semt halkının tepkisini çekmişti. Polisin her geçen gün semt sakinlerine sert saldırılarda bulunması, Validebağ direnişinin gitgide büyümesine neden olmuştu.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından Üsküdar Belediyesi, ‘parsel cinliği’nde girişip, yeşil alanın parsel numarasını değiştirmiş, böylece yürütmeyi durdurma kararının cami yapılacak arsayla ilgili olmadığını öne sürmüştü.

Kısa süre içinde toplumdaki kutuplaşmanın bir parçası haline getirilen yeşil alan savunmasında, mahkeme yürütmeyi durdurma kararını geri çekmişti.

O dönem gösterilere katılan 15 kişi hakkında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, ‘inşaatına başlanan caminin yapımının engellenmesi amacıyla bir grubun izinsiz olarak toplandığı’ öne sürülerek, bu kişilerin polise taş, soda şişesi ve cam bilye attıkları iddia edilmişti.

15 kişi hakkında “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından 1 yıl 3’er aydan 7,5’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açılmıştı.