Araştırma: İki yaşından önce şeker sınırı, beyin sağlığı için iyi

Britanya’daki bir veritabanı araştırması, yaşamın ilk iki yılında şeker almayı sınırlamanın beyni gelecek yıllarda koruyabileceğini ortaya çıkardı.

Brown and white sugar cubes stacked on a surface with cinnamon sticks and cloves nearby.
Şeker. Fotoğraf: AA

BBC’nin haberine göre Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, Britanya ‘Biobank’ projesine kaydolan 65 bin kişiyi inceledi.

Çocukluğunda şekerin kısıtlandığı kişilerle herhangi bir kısıt olmadan büyüyenler karşılaştırıldı.

İki yaşına kadar şeker kısıtlamasıyla yaşayanlarda bunama oranının yüzde 23 düştüğü ve hastalığın iki buçuk yıl sonra teşhis edildiği görüldü.

Araştırmacı Jiazhen Zheng “Bulgularımız, yaşamın en erken dönemlerinde şeker tüketimini sınırlamanın beyin sağlığı için kalıcı faydalar sağlayabileceğini gösteriyor” dedi.

Doktor Sara Rodrigues de şunları söyledi:

* Bunun gözleme dayalı bir çalışma olduğunu unutmamak önemli.

* Çalışma, beslenme ile demans riski arasındaki bağlantıları tespit edebileceği anlamına geliyor. Fakat bu ‘daha az şeker tüketmek demansı doğrudan önler’ demek değildir.

Araştırma ‘Neurology’ adlı dergide yayınlandı.

Her şeker değil ‘serbest şekerler’ zararlı

Şeker ve çikolata alırken nelere dikkat edilmeli?