Ramazan Bayramı yaklaşırken çikolata, şeker ve lokum satışları artışta. Peki bu ürünleri alırken nelere dikkat edilmeli, hangileri tercih edilmeli, fiyatlar nasıl? Uzmanlar anlattı…

İstanbul Şekerci, Pastacı, Helvacı, Tatlıcı ve Şekerli Mamuller Esnaf Odası Başkanı Bahattin Buğdaycı’ya göre bayram şekerlerinin kilosu 200-300 lira.
İkramlık çikolatalar 400 liradan başlarken kakao oranı yüksek ve kaliteli ürünlerde fiyatlar 700 liranın üzerinde. Hediyelik kutu çikolata fiyatıysa 1000-1500 lira.
Buğdaycı şöyle uyarıyor: “Vatandaşlarımızın özellikle gıda ürünlerinde yalnızca fiyat odaklı hareket etmemelerini tavsiye ediyoruz.
Çikolata ve şeker gibi ürünlerde kullanılan ham maddenin kalitesi, üretim şartları ve saklama koşulları doğrudan tüketici sağlığını etkiliyor.
Bu nedenle aşırı ucuz, içeriği belirsiz ve üretim yeri belli olmayan ürünlere karşı dikkatli olunması gerekiyor. Alışveriş yaparken mutlaka ürünün etiket bilgilerine bakılmalı.
Üretici firmanın adı, üretim adresi, son tüketim tarihi ve içerik bilgileri açık şekilde belirtilmiş olmalıdır. Açıkta satılan, ambalajsız veya menşei belli olmayan ürünlerden uzak durulması önemli.

Çikolata ürünlerinde kakao oranı, kullanılan yağ türü ve ürünün saklama koşullarına da dikkat edilmeli. Uygun koşullarda muhafaza edilmeyen çikolatalarda kalite kaybı yaşanabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın alışverişlerini ürünün nasıl ve nerede muhafaza edildiğine dikkat ederek yapmaları gerekir.”
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu’ysa açıkta satılan ürünlere karşı uyarıyor:
“Hem Ramazan’da hem de sonrasında açıkta baklava, şekerleme ve diğer ürünlerin satıldığını görüyoruz. Burada satılan ürünlerde de tehlike had safhada, özellikle ucuz ürünlerde. Burada kullanılan fındık, fıstık gibi iç malzemelerinde de aflatoksin oranı yüksek ürünler piyasaya uygun fiyata sunulabilir.
Tüketicinin ürün içeriğini kontrol etme şansı yok. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca işletmelerden numune alınarak uygun iç malzeme kullanılıp kullanılmadığı tespit edilebiliyor. Açıkta satılan çikolata ve şekerlemeler daha kalitesiz, içeriğini bilmediğimiz, kontrol altında olmayan ürünler olabilir.
Bu ürünlerin üretim tarihleri belli değil. Hangi koşullarda muhafaza edildiği, hangi koşullarda üretildiği belli değil. Çünkü kayıt altında olan işletmeler tarafından üretilmiyor. Üzerinde üretici firmayı temsil eden etiket bilgileri yok.
Bu nedenle ucuz ürün alalım derken sağlığımızı riske atma tehlikesini de göz önünde bulunduralım.”