Yeni bir araştırmaya göre keçiler, insan sesini takip ederek yiyecek bulabiliyor.

Guardian’ın haberine göre araştırmacılar, küçük çocuklara benzer şekilde keçilerin de bir nesneyi bulmak için insan sesini takip edebildiğini keşfetti. İsviçre’deki Zürih Üniversitesi’den Prof. Dr. Simon Townsend “Bu, ses yoluyla işaret etmenin bir biçimi” diyor.
Becerinin evcilleştirmeyle bağlantılı olabileceği ihtimali üzerinde duruldu. İşaretleri takip etme yeteneği köpeklerde de gözlemlenirken şempanzelerde saptanmadı.
Bu nedenle de Townsend ve araştırma ekibi insanların en eski evcilleştirdiği türlerden biri olan keçiler üzerinde bu durumu test etmeye karar verdi.

Keçiler üzerinde deney
Deneyde bir tahta perdenin arkasına gizlenen araştırmacı, keçilerin göremeyeceği şekilde kovalardan birine yiyecek yerleştirdi. Perde arkasından gizlenen kişi, içi dolu kovanın yönüne doğru heyecanlı bir şekilde seslendi.

29 keçiden yüzde 60’ı araştırmacının seslendiği yöndeki dolu kovaya gitti.
Sessiz kalınan ya da kovalardan tamamen bağımsız bir yöne doğru konuşulan durumlarda keçilerin başarı oranı sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 49 oldu.
Araştırma ekibinden Dr. Stuart Watson türlerin insan yaşamıyla uyumlu hale gelmesini sağlayan bilişsel değişimlere ışık tutabileceğini öne sürüyor.
Daha önceki araştırmalar da keçilerin insan el işaretlerini takip edebildiğini, insan sesindeki farklı duyguları ayırt edebildiğini ve olumlu yüz ifadelerini olumsuza tercih ettiğini göstermişti.
Son araştırma ‘Royal Society Open Science’ adlı dergide yayınlandı.