İsrailli bakan: Şara'nın hemen ortadan kaldırılması gerekiyor

İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli, Suriye’nin güneyindeki olayların ardında Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya suikast çağrısı yaptı.

Fotoğraf: AA

Chikli, X hesabından yaptığı açıklamada “Hamas’a benziyorsa, Hamas gibi konuşuyorsa ve Hamas gibi davranıyorsa, o Hamas’tır” dedi.

Suriye yönetimini ‘halifelik’ olarak tanımlayan Chikli, “Ahmed Şara’nın meşru bir lider olduğunu düşünen herkes çok yanılıyor. Hemen ortadan kaldırılması gerekiyor” diyerek Suriye Cumhurbaşkanı Şara’ya suikast çağrısı yaptı.

Süveyda’da ne oldu?

Süveyda’da iki gün önce Dürzi grupların Bedevi Arap aşiretlerine ait bazı araçlara el koymasının ardından küçük çaplı silahlı çatışmalar başlamıştı.

Taraflar karşılıklı olarak bazı sivilleri kaçırıp alıkoyarken çatışmalar şiddetlenmiş, en az 30 kişi ölmüş, 100 kişi yaralanmıştı.

Bunun üzerine çatışmaları durdurmak amacıyla Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına bağlı birlikler bölgeye çok sayıda asker sevk etmişti.

Savunma ve İçişleri Bakanlığına ait konvoylara düzenlenen saldırılarda 18 asker hayatını kaybetmiş, dokuz asker rehin alınmıştı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Suriye’nin güneyindeki saldırılarla ilgili “Dürzilere zarar verilmesine izin vermeyeceğiz, İsrail kenarda durmayacak” demişti.

Bu açıklamanın ardından İsrail, Süveyda ili çevresinde konuşlanan Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına ait birliklerin konvoylarının yakınlarına toplam beş hava saldırısı düzenlemişti.

Suriye Savunma Bakanı Tümgeneral Merhef Ebu Kasra, bugün yaptığı açıklamada Süveyda’da ateşkes ilan edildiğini duyurmuştu.

‘Suriye ordusu’ Dürzi kenti Süveyda’ya girdi

Suriye’de Dürzi kenti Süveyda’da çatışma: En az 37 ölü

SOHR: Suriye’de 340 Alevi öldürüldü

Suriye geçici hükümet güçleriyle, Dürziler çatıştı: İki ölü, sekiz yaralı

Dürzi lider Canbolat, Colani’den sonra Erdoğan’la görüştü

Dürzi lider Canbolat: Türkiye ziyaretimin amacı Suriye’deki yeni rejime yardım