Brooklyn bölge temsilcisi: Türk yetkililer bana rüşvet vermeye kalktı

ABD’nin New York eyaletindeki Brooklyn’in temsilcisi Antonio Reynoso, Türk yetkililerin kendisine rüşvet vermeye kalktığını söyledi.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Reynoso’nun New York Post’a söylediğine göre bölge temsilcisi seçildikten sonra Türk yetkililer kendisine porselen çay takımı göndermiş. Reynoso, hediyeyi iade etmiş.

Temsilci New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın suçlanmasının ardından hediyeyi artık farklı bir gözle yorumladığını belirtti.

“Geriye dönüp baktığımda bunun hediyeler ve benzeri yollarla benimle iyi bir ilişki kurmaya yönelik bir girişim olduğuna inanıyorum.“

Reynoso, bir Türk hükümeti yetkilisinin Türkiye gezisi davetini de reddetmiş.

Adams, en az bir Türk ‘yetkili’ ve beş ‘iş insanından’ rüşvet ve yasadışı bağış almakla suçlanmıştı.

26 Temmuz’da açıklanan iddianamede Adams’ın, söz konusu Türkiye bağlantılarından 123 bin dolar tutarında hediye, seyahat indirimi ve yasadışı bağış aldığı belirtilmişti.

Reynoso “Öyle görünüyor ki Erik Adams geçmişte onlara bir fırsat tanımış ve beni de denemiler” dedi.

Eric Adams. Fotoğraf: Wikimedia Commons

Reynoso, Adams’ı New York belediye başkanlığına taşıyan 2021’deki seçimde Brooklyn bölge temsilcisi seçilmişti.

Eric Adams’a yönelik suçlamalar, New York’ta görev yapan bir belediye başkanına yönelik ilk federal suçlamalar.

Adams’ın yasadışı bağışların yanısıra ‘hediye yağmuruna’ tutulduğu öne sürülüyor.

İddianamede Adams’ın ekonomi bölümünden aldığı uçak biletlerinin THY’deki bağlantıları sayesinde bedavaya ‘business class’a yükseltildiği, Adams’ın bu tip hediyeler karşılığında New York’taki 36 katlı Türkevi binasının yapımına yangın güvenliği endişesine karşın yardım ettiği belirtiliyor.

Adams döneminden öncesine dair iddialar

New York Post’un haberinde Adams döneminden öncesine dair iddialar da anıldı.

Haberde 2002 ile 2013 arasında Brooklyn bölge temsilcisi olarak görev yapan Marty Markowitz’in 2011’de eşinin iki Türkiye seyahatinde kendisine eşlik etmesi için ücretsiz uçuşları kabul ettiği gerekçesiyle New York Çıkar Çatışmaları Kurulu’ndan 20 bin dolar ceza aldığı belirtildi.

Kayıtlara göre kurul, Markowitz’in ücretsiz Türkiye seyahatini resmi iş olarak saydığı için kabul etmesine onay verirken eşi için bu onayı vermemiş.

Markowitz bu karara katılmadığını söylemesine rağmen kurula eşinin ücretsiz seyahat ettiğini de itiraf etmiş.

Özel’e göre Türkevi ‘gurur kaynağı’

New York belediye başkanına rüşvet suçlaması: Türkevi için ‘devreye girmiş’

NYT: FBI’dan New York belediye başkanına Türkevi soruşturması

New York Post: Büyük Osmanlı hırsızlığı