Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin adadaki doğalgaz arama çalışmalarını gerekçe göstererek barış müzakerelerini askıya almasının ardından, bölgedeki enerji gerilimine AKP’nin arasının ‘açık‘ olduğu Mısır da katıldı.
Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ortak açıklamasında, Türkiye’ye doğalgaz çalışmalarını durdurma çağrısı yapıldı.
‘Rahatsızlık duyuyoruz’
Üç ülkenin dışişleri bakanlarının Lefkoşa’daki toplantısının ardından yapılan yazılan açıklamada, ”Bakanlar, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde yakın zamanda yürütülen yasadışı faaliyetlerden ve izin alınmadan yapılan sismik çalışmalardan rahatsızlık duyuyoruz’‘ denildi.
Mısır karasularını tanımıştı
Kıbrıslı Rumlar 2011 sonunda adanın açıklarında 140 milyar metreküp doğalgaz keşfettiklerini duyurmuş, tek taraflı arama çalışmaları için de sırasıyla Amerikan, İtalyan ve Fransız şirketleri oldn Noble, ENI ve Total ile anlaşma imzalamıştı. Son yılların en büyük enerji kriziyle boğuşan Mısır da, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kendisine ait olduğu savıyla yürütüğü petrol ve doğalgaz arama çalışmalarından ticari çıkar elde edebilmek için ‘iki ülke arasındaki karasuları sınırını‘ tanımıştı.
Türkiye’yse Kıbrıslı Rumların çalışmaların tek taraflı olması nedeniyle benzer çalışmalar başlatmıştı.