İspanya, 500 yıl önce imzalanan ‘Elhamra Kararnamesi‘yle ülkeden kovulan Sefarad Yahudilerine vatandaşlık hakkı tanıyan tasarıyı onayladı.
İspanya parlamentosu, ‘Geri dönüş yasası‘ olarak da adlandırılan ve 1492 yılında 1’inci Isabella ve Aragon Kralı 2’nci Ferdinand tarafında ülkeden kovulan Sefarad Yahudilerinin torunlarına vatandaşlık hakkı tanıyan yasayı onayladı.
Buna göre, başvuru süreci gelecek ekim ayında başlayacak ve üç yıl boyunca devam edecek. Yasadan yararlanmak için tek şartsa Sefarad Yahudisi olduğunu kanıtlayabilmek.
‘500 yıl önce yaşanan adaletsizlik’
Oylama öncesinde söz alan Dışişleri Bakanı José Manuel García-Margallo, kararın kabul edilmesinin ‘500 yıl önce yaşanan adaletsizliği tamir edeceği‘ni söyledi.
Adalet Bakanı Rafael Catalá da, “Bugün, adaletsizce sınırdışı edilenlerin torunlarına yeniden kapılarımızı açan yasayı onaylıyoruz” diye konuştu.
3 milyondan fazla kişinin yaralanması bekleniyor
Yasadan, Türkiye, Arjantin, Brezilya, İsrail ve Venezüela başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına yayılmış 3 milyon 500 bini aşkın Sefarad Yahudisi’nin yararlanacağını tahmin ediliyor. Ancak, tüm siyasi partilerin desteğini alarak geçen yasanın, Sahra’nın batısına yerleşen Yahudileri ve 1976’da İspanya tarafından terk edilen eski kolonileri kapsamaması eleştirilere neden oldu.