• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

50 sterlin, Enigma'yı kıran, yapay zekanın babası Turing'in yüzünü taşıyacak

15/07/2019 16:15

2. Dünya Savaşı’nda Alman istihbaratının kullandığı kodu kırmasıyla ün salmış ve ‘yapay zekanın babası’ olarak bilinen İngiliz matematikçi Alan Turing, Britanya’nın yeni 50 sterlin banknotlarında yer alacak.

Fotoğraf: Bank of England

Turing, bir erkekle ilişki yaşadığı için ahlaksızlıkla suçlanmış, ölümünden 59 yıl sonra affedilmişti.


2021 yılının sonunda tedavüle girecek 50 sterlin, üzerinde eşcinsel bir dehanın fotoğrafı yer alan ilk banknot olacak.

Bloomberg’de yer alan habere göre Turing, halkın aday olarak önerdiği 1000 isim arasından seçildi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, bugün Manchester kentinde düzenlenen ve yeni banknotun tanıtıldığı etkinlikte şunları söyledi: “Alan Turing çalışmaları bugün nasıl yaşadığımıza muazzam etkileri olan sıradışı bir matematikçiydi. Bilgisayar biliminin ve yapay zekanın babası ve bir savaş kahramanı olan Alan Turing’in birçok çığır açıcı katkısı oldu. Bugün birçok insanı omuzlarında taşıyan bir devdir Turing.”

1000 aday arasından belirlenen kısa listede fizikçi Stephen Hawking, ilk bilgisayar programcısı olarak bilinen matematikçi Ada Lovelace, bilgisayarın babası olarak bilinen matematikçi ve makine mühendisi mucit Charles Babbage ve İngiliz fosil biriktiricisi ve paleontolojist Mary Anning gibi isimler de yer alıyordu.

2014 yılında Enigma (The Imitation Game) filmi ile hayatı beyaz perdede Benedict Cumberbatch’in oyunculuğuyla anlatılan Turing, 2. Dünya Savaşı sırasında geliştirdiği ve Nazi’lerin gizli iletişiminde kullandıkları kodları kırabilen makineleriyle tanınıyor.

Turing’in seçilmesi banknotlarda çeşitliliğin artırılmasına ilişkin bir kampanyanın sonucunda gerçekleşti. Matematik ve bilim dehası olmasının yanı sıra eşcinsel olduğunu da saklamayan Turing, 1952 yılında, o tarihlerde Britanya’da eşcinsellik ahlaksızlık suçu olarak görüldüğü için 19 yaşındaki Arnold Murray ile ilişkisi nedeniyle yargılanmış, hapis cezası yerine kimyasal ilaçlarla libidoyu ve cinsel aktiviteyi azaltan kimyasal hadım cezasını tercih etmişti. Turing 42’nci yaş gününden 16 gün sonra 1954’te siyanür zehirlenmesinden hayatını kaybetti.

Yeni 50 sterlin banknotlarında İngiliz matematikçinin 1951 yılında çekilmiş bir fotoğrafı, bir masa, akademik çalışmalarından bir matematik formülü, ilk dijital bilgisayarlardan biri, ikili kod ve Turing’in bir sözü yer alacak.

Kategori:Dünya

SON HABERLER

YouTube, videoların en çok izlenen anlarında reklam gösterecek

YouTube, yapay zeka desteğiyle videoların en çok etkileşim alan anlarından hemen sonra reklam gösterecek.

Rus heyeti başkanı: Hedefimiz uzun vadeli barış

İstanbul’daki müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinski, Ukrayna’yla uzun vadeli barışı sağlamayı hedeflediklerini belirterek “Heyetimiz olası çözüm yollarını bulma niyetinde” dedi.

Erdoğan: Biz Bahçeli'yle ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Biz sayın (MHP lideri Devlet) Bahçeli’yle ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz” dedi.

Türkiye birinci sırada: Çocuklar telefonsuz yapamıyor

Türkiye’de 15 yaş grubundaki 10 çocuktan üçü, dijital cihazlara erişimi kesildiğinde kendini huzursuz hissediyor.

10 yıllık araştırmayla kanıtlandı: Ay'ın iki yüzü farklı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 10 yıllık çalışmayla Ay’ın Dünya’ya yakın ve uzak yüzünün farklı olduğunu ortaya çıkardı.

İtalya'da aşırı sağcılara yönelik operasyonda 'füze' bulundu
Muson yağmurları Bangladeş ve Hindistan'da can aldı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 753 gündür hapiste

YAZARLAR

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Ege Cansen: Devlet, halktan zorla para toplama tekeline sahip kamusal örgüttür

Nevşin Mengü: Suriye'ye Norveç'ten siyasetçi ithal edilemeyeceğine göre gerçekçi olmak lazım

Alaattin Aktaş: Türkiye neredeyse hâlâ iktisat teorilerini test etmekle meşgul

Mehmet Y. Yılmaz: Şiddeti, polisin temel taktiği hâline getirirseniz, kimse polise saygı duymaz

Hediye Levent: Suriye'nin de İsrail ile ilişkileri normalleştirme sürecine dahil olması beklenebilir

Bülent Timurlenk: Galatasaray karşısında kendisinden iki sıklet daha aşağıda bir takım vardı

Akif Beki: PKK'nın silah bırakma kararı bile tek başına ekonomi şahlandırmaya yetmeliydi

Feride Kara: Takımlarımızın Süper Lig'de birbirlerini kırıp Avrupa'ya çıkınca yokları oynaması ülke futbolu açısından düşündürücü

Orhan Bursalı: AKP'nin Kürt oylarına ihtiyacı var

Sefer Levent: Markalarla AVM'lerin kavgası yeni değil

Zeynep Altıok Akatlı: '6 yaşında çocukla evlenmek caizdir' diyen sapkın pedofiliyi koruyorlar

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×