Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da şüpheliler arasında yer aldığı, kapatılan 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına katılan ve içlerinde eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı’nın da bulunduğu 69 sanığın yargılanmasına başlandı.

Yakup Saygılı, gözaltına alınmasını Twitter’da fotoğrafla duyurmuştu.
İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 13’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmaya tutuklu yargılanan eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı, Kazım Aksoy ile İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt, Hüseyin Korkmaz ile başka suçtan tutuklu Mahir Çakallı, Mehmet Fatih Üner, Yasin Topçu ile 28 tutuksuz sanık hazır bulundu.
Davanın müştekilerinden olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın avukatı ile eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Taner Yıldız’ın avukatları da duruşmaya katıldı. Duruşmaya CHP milletvekilleri Selina Doğan ve Şenal Sarıhan da izleyici olarak katıldı.
Davaya başlangıç ‘yer kavgası’yla
Hayli kalabalık bir avukat ve sanık kadrosuyla başlayan duruşmaya salonda yeterli yer bulunmaması damgasını vurdu. Sanık avukatları yargılamanın sağlıklı yapılması için gereken yeterli alanın olmadığını kaydetti. Kimlik tespiti yapılırken söz alan sanıklardan Hamza Tosun ve Mahir Çakallı’nın Avukat Osman Ertürk “74 yaşındaki bir avukat burada oturacak bir yer bulamıyor. Yer yoksa Silivri’de yargılama yapılsın. Yargı erkinin bir ayağı da savunmadır. Yargılama başladı ve devam ediyor. Katılma talebinde bulunan arkadaşlarla ilgili bir karar vermelisiniz. Davaya katılma ihtimalleri olan avukat arkadaşlar ya başka yere geçsinler ya da yargılama Silivri’de yapılsın. Ben rahatsızım, rahatsızlığıma çözüm bulunmasını istiyorum. Savunma hazırlıyorum ve yazdıklarımı üstünü örtmek zorunda kalıyorum. Böyle adil yargılama yapılacağına inanmıyorum. İnsanlar iç içe oturuyor. Ses ve görüntü kaydının açılmasını talep ediyorum” diye konuştu.
Mahkeme heyeti, Ertürk’ün bu talebini reddetti.
‘Yetki çevresi Ankara’dır’
Tutuklu sanıklardan Yakub Saygılı’nın avukatı İstanbul eski Baro Başkanı Muammer Aydın ise yetki ve görev konusunda itirazları bulunduğunu belirterek sözlerine başladı.
Bu dava dosyasının Ankara’daki hakim ve savcılarla ilgili devam eden dosya ile bağlantılı olduğunu ifade eden Avukat Aydın, “Mahkemeniz bu davaya bakmakla yetkili değildir. Yetki çevresi Ankara’dır. Hakim ve Savcıların katıldığı suçlara iştirak edenlerinde yargılanma yeri Yargıtay’dır. Bu davalarda Yargıtay yetkilidir. Suçlamalardan biri de darbeye teşebbüstür. Yürütmenin merkezi de Ankara olduğundan yargılama yerinin Ankara olduğunu düşünüyoruz. Dava dosyanın yetkili Yargıtay’a gönderilmesini talep ediyoruz” dedi.
Görev itirazında bulunduğunu da belirten Avukat Aydın, Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin açılan dava ile ilgili görevsizlik kararını da örnek gösterdi. Avukat Aydın, “Dink davası’nda 14. Ağır Ceza Mahkemesi tabii hakim ilkesi gereğince görevsizlik kararı vermiştir. Bu davada da görevli mahkeme Yargıtay’dır” diye konuştu.
’25 Aralık soruşturmasında neler olduğunu anlatmak istiyorum’
Sanık Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy’un avukatı Murat Erdoğan ise, “25 Aralık soruşturmasında neler olduğunu anlatmak istiyorum” diyerek sözlerine başladı. Erdoğan’ın 25 Aralık soruşturması ve bu zamana kadar yaşanılan hukuki ve siyasi süreci anlattığı konuşması mahkeme başkanı Ahmet Civelek tarafından “Kesmek zorunda kalacağım. Bunların hepsi dosyada var” dedi.
Ne olmuştu?
17 Aralık’ta AKP’li bakanların oğulları ve İran kökenli işadamı Rıza Sarraf ile Ali Ağaoğlu’nun gözaltına alınmasından sonra ikinci büyük dalga 25 Aralık’ta gelmişti.
Savcılık tarafından aralarında bazı iş adamlarının da bulunduğu 96 kişiye yönelik “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet iddialarıyla” ilgili bir operasyon başlatılırken, 41 kişilik gözaltı listesi hazırlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan hakkında da şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrı evrakı hazırlandığı öğrenildi. Ancak Emniyet Savcılığın emirlerini yerine getirmedi.
Soruşturmayı yürüten savcı Muammer Akkaş ve diğer başsavcı vekilleri de görevden alınmıştı. Soruşturmaya sonradan atanan hakimler 96 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verdi. Muammer Akkaş ile gözaltı kararlarını alan Süleyman Karaçöl görevden ihraç edilerek haklarında ‘görevi kötüye kullanmak’tan Yargıtay’da dava açıldı.
Öte yandan 25 Aralık soruşturmasında görev alan emniyet mensuplarına da operasyonlar yapıldı. Emniyet görevlilerine dair başlatılan operasyonlarda içlerinde eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı da olmak üzere çok sayıda polis gözaltına alındı. 25 Aralık soruşturmasına katılan 69 kişiye ‘darbeye teşebbüs’ten dava açıldı.