2014 yılında 575 kadın erkek şiddetine maruz kaldı, 282 kadın erkeklerin taciz ve tecavüzüne uğradı, 257 kadın da öldürüldü.
Rakamlar İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin ‘2014 Kadına Yönelik Hak İhlalleri’ raporundan.
Galatasaray’da “Yaşasın kadın dayanışması”, “Sessizlik öldürür mücadele yaşatır”, “Devletin şiddetine karşı kadın dayanışması”, “Erkek şiddetine hayır” dövizleri eşliğinde konuşan Mürvet Yılmaz, erkek devletin kadınların mücadele ederek kazandıkları haklarına göz diktiğini savundu.
Gerçek rakamlar daha yüksek
Yılmaz, önlem olarak alınan uzaklaştırma ve devlet koruması gibi uygulamaların caydırıcı olmaktan uzak olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Uzaklaştırma süresi biter bitmez erkek kadına şiddet uygulamakta, öldürmekte. Bir anlamda tüm kadınlar en temel hak olan yaşam hakkının ihlali ile karşı karşıya kalmakta. Erkek egemen devlet ve erkekler tarafından gerçekleşen kadınlara yönelik bu şiddet sarmalı bilinçli ve sistematik bir cins kırımı.”
Bakana eleştiri
Yıldız gerçek rakamların, ulaşılamayan ya da paylaşılmayan vakalar düşünüldüğünde, daha daha kabarık olduğunu söyledi; ‘erkek egemen devlet’in Aile ve sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslamoğlu’nun suskun kalmakla eleştirdi.