KAAN SEZYUM
Hafta o kadar acayip geçince bunca saçmalığa maruz kalmak bende büyük arıza yaptı. İster istemez kendimden geçmişim, Haftanın Suyu gecikti ama neden gecikti bir de bana sorun….
Twitter sansürcü mü?
Bu hafta koskoca bakanlar “Heşteg kasdık Tivitır’da ama Tivitır bizi sansürledi” diye ağladı. Adam bakan, başka işleri güçleri olmalı. Ama kısmet değilmiş, onlar da açıklamalarının ardından Twitter’ın cevabıyla yerlerine oturdu.
Twitter dedi ki, “Hacılar siz heşteg kasarken robot hesaplar kullanmışsınız, politikamız gereği bu çabalarla oluşan heştegleri siliyoruz.” Bizimkiler anlasın diye açıklamayı bir de Türkçe yaptılar. Hoş Türkçe konusunda bile büyük eksikleri olan bakanlarımız da var.
Gündemler bir konunun toplamdaki rağbetine göre değil atılan Tweetlerin hızını ölçen bir algoritmaya göre belirlenir https://t.co/8gJJOT3gCw
— Policy (@policy) March 30, 2016
Sayılarla hakaret
Bizim reyiz “ABD’de Sayın Obama’ya hakaretten biri daha geçenlerde üç yıla mahkum oldu. Almanya’da biri Merkel’e hakaretten iki yıla mahkum oldu” dedi ama, yine olmadı reyiz. Oralarda paketlenenler ‘hakaret‘ten değil.
ABD’deki olayda “Umarım başkanlık numarası yapan bu adama temiz bir kurşun sıkarım. Onu öldürmek anayasal görevimiz” diyen bi çılgın, ölüm tehdidi nedeniyle mahkemelik olmuş, Almanya’daki mevzuda ise cezayı alan çılgın Merkel için “Merkel kuşuna dizilsin” ve göçmenler için de “Bunları Auschwitz’te yakmalı” açıklamalarından dolayı paketlenmişti.
Bizde ise seviye Penguen dergisinin bir kapağındaki ceket ilikleyen el çizimine “Ceket iliklerken top işareti yaptı” suçuyla ceza verme noktasında…
Bu arada yurt dışındaki örneklerde hiçbir devlet başkanı “Ama bono hokorot odoloyor” dememiş, kişilere kamu davası açılmıştı. Of ya reyiz, yine yanlışlardasın.
Neyse ki yüzde 52.
Etiği senin kemiği benim
Devlete bağlı her kurum belli bir noktadan sonra akıl sağlığını ve mantıkla olan ilişkisini kesiyor. “Ancak bilindiği gibi belgesellerde kurgu yapılmaz, gerçekler çarpıtılmaz, duygusal tepkiler yönlendirilmez” demiş…
İyi ki kız çocuğu kendisini patlatmaktan daha tehlikeli bir şey söylememiş. Allah korusun birisine hakaret de edebilir, ya da durduk yerde “Hırsız var” diyebilir ve belgeselcilik etiği gereği TRT bu görüntüleri de yayınlamak zorunda kalabilirdi.
TRT’yi şeffaf politikaları için tebrik ediyorum. Canlı bomba belgesellerinin devamını dört gözle bekliyorum. İyi ki duygular yönlendirilimiyor.
Gel vatandaş, tecavüzde indirim var!
Nedense bizim adalet sistemi çocuk tacizi olsun, kadın cinayeti olsun, çok yumuşak kalpli davranıyor. En son haber de bu. Eğer ‘iyi hal’iniz varsa, hatta tecavüz sırasında erken boşaldıysanız bile hakim amca sizinle empati kurup “Yazık la erken boşalmış zaten” diyip size güzel bir indirim yapıyor.
Bu seferki örnekte ful salıvermiş, yani topluma kazandırmışlar tecavüzcü arkadaşı. Allah onları aramızdan eksik etmesin.
Kültürlenin lan!
Bu hafta güzel bir haber geldi. Açık Radyo’da yıllarca program yapmış Doruk Yurdesin (kendisi tanıdığım en büyük The Beatles uzmanlarından biridir) Hunter Davies’in The Beatles kitabını çevirmiş. Nefis bir iş ortaya çıkmış. Meraklısı için ender bir Türkçe kaynak.
Vesileyle bi de The Beatles patlatayım size. Bu parça gönlümün ve yüzde 52’nin efendisine geliyor.
Bende sadece senin paraların var
Panama Belgeleri sızıntısı yüzünden İzlanda’da sıkıntı var. Bir sürü dost ve kardeş ülkenin yöneticilerinin, ailelerinin, sülalelerinin offshore hesaplarına dair belgeler şimdi açıklanmayı bekliyor.
Bence bu dünya düzenine yönelik bir komplo. Arkasında faiz lobisi, Kabataş’daki sado-mazo gruplar ve üst akıllar olabilir. Büyük oyunu gördüm. Hiç hoşuma gitmedi.
Bu arada canlı 1 milyar dolar da işte bu kadar yer kaplıyor yaklaşık. Günün birinde size bir telefon gelir ve “Paraları resetle” derse, bu kadar parayla uğraşmak yüzünde kalıp saçlarınız dökülebilir. Vergiden kaçmak mümkün, yeterince kirli ilişkiye bakıyor.
Vergilerimiz ABD sokaklarında
Bayılıyorum böyle işlere. Vergilerimizi gün geliyor, bilmediğiniz gitmediğiniz sokaklarda bir kamyonun arkasındaki LED ekranlarda görmek beni çok mutlu ediyor. TRUTH + PEACE = ERDOĞAN denkleminden daha çok şu görsele takıldım yalnız.
Tamam, PKK terörist bir örgüt, tamam PKK’yı durduralım ama sen şimdi “STOP PKK TEROR” yazıp da STOP’ın “O” harfini PKK logosu gibi yaparsan bi tuhaf olmuyor mu? Neyse ya vergilerimizi harcayanlar onları en güzelde harcamıştır. Bu kararı vermek bana düşmez. Ama o logo bi tuhaf olmuş. Diğer denklem ise maalesef metamatiksel olarak yanlış.
Bakan geçersiz bir işlem yürüttü
Bekir Bey bu hafta talihsiz bir açıklama yaptı. Umarım başına bir iş gelmez… Ya bir yandan da bu hesapları okurken nedense gerçeğe ulaşmak için hep tersini anlamaya alışmıştım. Bekir Bey bu ‘büyük oyun’u bozdu. Şu anda geçersiz bir işlem yürüttüm ve yeniden başlatılıyorum. Şu videoları izleyince Bekir Bey için de üzüldüm ama neyse artık…
Yak bütün fotoğrafları
Geçtiğimiz hafta ABD ziyaretinde reyisimiz zamanında laf edilen kurum, kişi, dernek, ekip kim varsa hepsiyle bir araya gelerek bizlere dünyaya hoşgörü ve ‘Politika böyle yapılır’ mesajı verdi. Bir dediğiniz bir dediğinizi tutmuyorsa üzülmeyin. Arkanızda milli irade var. İrade kafaya göre takılıyor.
Gündem bizi çok bozdu
Şehit haberleri artık gündemin neredeyse vazgeçilmezi oldu. İnsanlar da ne diyeceklerini bilemez hale geldi. Yeni transfer olan bir Hürriyet yazarı olsam “Şehitlerle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor” yazardım ama yazamıyorum.
Eğitim nedir yea?
Trabzon’un en güzel yerlerinden Of’un en güzel yerlerinden belediye başkanlığının en güzel yerinden yani koltuğundan bildiren başkanımız, kadınlardan alacağı eğitime gerek duymayan nefis bir insan. Zaten şaka maka bu noktaya kadar gelmiş, bundan sonra ne kadın eğitimi ne zihin transferi kendisini değiştirebilir. Kendisine kadın düşmanlığı dolu günler diliyorum.
RTÜK bu işi biliyor!
Gülşen’in DAN DAN klibi için hazırlanan RTÜK raporunda, “Kırmızı mayoya benzeyen kıyafetiyle bedenini cesurca sergileyen şarkıcının yatağın üzerinde gösterdiği davranışlar, telefon ile arkadaşlık hizmeti veren kadınların reklam karelerine benzemektedir”…
RTÜK’te bazen 13 yaşında ergenler çalışıyor gibi geliyor bana ama adamlar da o kadar benzetme yapmışlar, bi bildikleri vardır kesin (RTÜK üyeleri nerede takılıyor, onu da merak ettim).
Klip evet, yaş sınırı konarak gösterilse ya da belli bir saatten sonra yayınlansa daha iyi olur ama ful yasaklamak tabii en doğru karar. Çünkü hayat yasaklarla güzel.
Dilerseniz klibi izleyip kararınızı kendiniz verin. Belki siz de gördüklerinizden etkilenip bir gün telefon ile arkadaşlık hizmeti vermek istersiniz.
NASA akıllı olacak!
Bu haftayı da Veysel Eroğlu’nun “NASA da kimmiş? Bizim teknolojimiz onlardan çok daha iyi” açıklamalarını doğrularcasına uzaya börek gönderen mucit vatandaşımızın videosuyla kapatıyorum. Bildiğin börek yolluyorlar. Çünkü bir börek tüm dünyaya bedeldir. (Kıymalıysa)
Müzik arası
İstanbul Caz festivali programını açıkladı. Bu sene güzel ekipler İstanbul’da olacak. Yaza kadar çıkmam zaten, kim ölür kim kalır belli değil diyorsanız, yazın izleme fırsatını bulacağımız Antonio Sanchez’in nefis ekibiyle çaldığı bir videoyu sizlerle paylaşıyorum. Hepinize iyi haftalar.