AKP'nin Kobani politikası kırılma noktası oldu: Aşiretler birer birer HDP'ye geçiyor

AKP, Kobani politikası nedeniyle doğu ve güneydoğuda kendisine oy veren aşiretleri kaybetmeye devam ediyor. Son olarak Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de akrabaları olan Alpahan aşiretinden 300 kişi, AKP’yi protesto ederek HDP’ye geçti.

Fotoğraf: Radikal
Fotoğraf: Radikal

 

DİHA’nın haberine göre, bir grup HDP’li, şimdiye kadar AKP içerisinde aktif çalışma yürüten Alpahan (Maladina) aşiretinden 300 kişilik bir grupla HDP çatısı altında bir araya gelmek için görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılan görüşmeler sonucunda Alpahanlar adına Selahattin Alpahan HDP’yi destekleyeceklerini belirtti.

AKP, en son Kobane’de yaşanan savaşta YPG ile IŞİD çetelerini bir tuttuğunu hatırlayan Alpahan, “Kürtlere hakaretlerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kobane düştü düşecek’ diye meydanlarda bağırdı. Bunlardan etkilenerek biz de HDP saflarında yer almaya karar verdik. Umut ediyoruz ki halen AKP ‘nin yanında yer alan Kürtler de doğruyu görerek HDP’nin çatısı altında toplanır. Biz de artık vekaleten verdiğimiz oylarımızı geri alacağız” dedi.

Bir kopuş da Alika Aşireti’nden

Batman’ın Beşiri ilçesinin en büyük ve kalabalık aşireti olan Alika Aşireti üyeleri de AKP’nin Kürt halkı üzerinde yürütmüş olduğu politikalar nedeniyle HDP’ye geçtiklerini duyurdu. Alika Aşireti reisi olan ve iki dönem AKP Beşiri İlçe Başkanlığı yapmış Davut Apaydın da HDP’ye geçen isimler arasında.

Suruç’un beş büyük aşireti de ‘HDP’ dedi

Radikal’den Bahadır Özgür’ün haberine göre ise Van Başkale İlçesi’nde yıllardır AKP teşkilatını yöneten aileler de istifa ederek yürüyüş yapıp HDP’ye katıldıklarını ilan ettiler.

En büyük katılımlardan birisi ise aşiretlerin ve köklü ailelerin siyasette etkili olduğu Şanlıurfa’da gerçekleşti. Suruç’un beş büyük aşireti; Erdoğan, Kılıçaslan, Kalkan, Şahin ve Boydan’lar tıpkı diğerleri gibi toplu olarak ilçede bir yürüyüş düzenleyip HDP ilçe binasına gittiler. 12 yıldır AKP’nin ilçe teşkilatını yöneten siyasetçilerin neredeyse tamamı bu beş aileye mensup.

Dengir Mir Mehmet Fırat

Diğer bir ses getiren katılım da Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde oldu. Türkiye’nin en büyük aşiretlerinden Rişvan aşiretinin lideri ve Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk ’ün de sağ kollarından birisi olan Hacı Bedir Ağa’nın kızının mensup olduğu Turanlı ailesinden 12 bin kişi, yine toplu yürüyüşle HDP saflarına geçti.

Meclis’e muhafazakar partilerden daima vekil vermiş, Kahta’da belediye başkanlığını yürütmüş Turanlı aşiretinin katılımında Rişvan aşiretinin önde gelen ismi Dengir Mir Mehmet Fırat’ın etkisinin de büyük olduğu belirtildi.

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki HDP teşkilatının başkanı Mehmet Koşut, İkna Komisyonları’nın bu geçişlerde etkili olduğunu söyleyip, komisyonların bazı yerlerde yüzlerce kişiden oluştuğunu, Suruç’ta bu sayının 40 olduğunu ifade etti.

Geleneksel arabulucular, modern siyasi araca dönüştü

Koşut, komisyon üyelerinin o yörenin ileri gelenlerinden, akil insanlarından, sözü geçen, tanınan kanaat ve dini önderlerinden, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden, gençlerden ve her meslekten insandan oluştuğunu vurguladı.