Yeşil alanların kesilmesine izin verilmedi: Real Madrid'in otopark projesi iptal

İspanya’nın başkenti Madrid’in dünyaca ünlü kulübü Real Madrid, yenilediği Santiago Bernabeu Stadı yakınlarına inşa etmek istediği otoparka karşı çıkan çevre sakinlerine karşı hukuki mücadeleyi kaybetti.

Santiago Bernabeu. Fotoğraf: Wikipedia.

Kamu yararı bulunmadı

Santiago Bernabeu Stadı yakınlarına iki yer altı otoparkı ve tünel inşasını Real Madrid kulübü yönetiyordu.

Madrid Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJM), Madrid Belediye Meclisince onaylanan inşa çalışmalarının durdurulmasını onayladı.

TSJM, 2024’te Madrid Mahkemesince alınan karara itiraz eden Madrid Belediyesi ve Real Madrid kulübünün gerekçelerini haksız buldu. Otoparkların ‘kamu yararına’ olmadığına kanaat getirdi.

Kararda şu ifadeye yer verildi:

“Bölge sakinleri için doldurulabilecek otopark alanı sıkıntısı, öngörülebilir çevresel zararla kıyaslanamaz. Ayrıca çalışmaların, bölgedeki ağaçların ve yeşil alanların kaldırılmasını da gerektireceği göz önüne alındığında genel olarak halkın geri kalanına da zarar verilebilir.”

Ayrıca TSJM, mahkeme masrafları için Real Madrid’e 12 bin avro, Madrid Belediyesine de 6 bin avro ceza kesti.

Real Madrid’in otopark projesi, mahkemelerden çıkan iki ret kararıyla en az 40 yıl boyunca iptal edildi.

Madrid kent merkezinde lüks bir semtteki Santiago Bernabeu Stadı’nda yazın konserlere de gürültü, temizlik ve çevreye verilen zararlar gerekçesiyle karşı çıkan bölge sakinleri, açtığı davalarla bazı konserleri iptal ettirmişti.

Real Madrid Kulübü, 2019’da başlattığı Santiago Bernabeu Stadı’nı yenileme çalışmaları için şimdiye kadar 1,4 milyar avroya yakın para harcadı.

Real Madrid’den ilk: Amerikan futbolu İspanyolların ayağına geliyor