Yanlış botoks uygulamaları ‘botulizm’ denen hastalığa neden oluyor.
Türk Nöroloji Derneği ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) yanlış botoks uygulamalarına karşı uyardı. Uzmanlar söz konusu uygulamalar nedeniyle kişilerin ciddi sağlık sorunları yaşayabileceğini belirtiyor.
Kamuoyunda botoks olarak bilinen ve özel bir bakteri tarafından salgılanan botulinum toksininin ‘botulizm’ hastalığına neden olduğu belirlendi.
Yanlış uygulamalara maruz kalan kişilerde şu nörolojik belirtiler görülüyor:
- Bulanık görme
- Çift görme
- Göz kapağında düşüklük
- Çiğneme ve yutma bozukluğu
- Konuşma bozukluğu
- Ses tonunda değişiklik
- Solunum yetmezliği
- Kol ve bacaklarda güçsüzlük
Türk Nöroloji Derneği ve UDEK’in ortak yazılı açıklamasında, farklı nedenlere bağlı gelişen bu semptomların yanlış botoks uygulamalarından sonra sıkça görülmeye başlandığı belirtildi.
Açıklamada bazı hastaların yoğun bakımda takip edildiği bazılarınınsa yatarak tedavi olduğu söylendi.
Yanlış uygulama nedeniyle konuşmakta, yutmakta, nefes almakta zorlanan, bitkinlik ve kuvvetsizlik hisseden birçok hasta tespit edildi.
‘Botulizm’in üç nedeni
Uzmanlara göre botulizmin artışının üç nedeni var: Bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış mide botoksu uygulaması, konu hakkında yetkinliği olmayan kişilerce kozmetik amaçlı ve terlemeye yönelik botoks uygulaması yapılması ve Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ürünlerin kullanımı.
Uzmanlar botoks uygulamaları hakkında şunlara dikkat çekti:
* Botulinum toksini uygulanan her bireyin, botulizm bulguları konusunda bilgi sahibi olması, kendisine hangi botoks ürününün, hangi dozda yapıldığını bilmesi, botulizmle ilgili şikayetler gelişirse zaman kaybetmeden nöroloji hekimine başvurması gerekiyor.
* Öte yandan botoks, kronik migren, istemsiz göz kapak kasılması, yüzün bir yarısında istemsiz kas kasılması, ağız ve yüz çevresinde görülen hareket bozukluğu, anormal tükürük salgısı artışı ve yutulamaması, baş ve boynun istemsiz-dönücü kas kasılması, uzuv ve gövdede istemsiz kas kasılması, spastisite gibi farklı nörolojik hastalıkların tedavisinde uzun zamandır kullanılıyor.
‘Nöromusküler kavşak hastalıkları’ olarak bilinen ‘miyastenia gravis’ ve ‘Lambert-Eaton miyastenik’ sendromu gibi hastalıklarda, hastaların klinik belirti ve bulgularını kötüleştirdiği için botulinum toksini tercih edilmiyor.