Antalya’da falez kıyı bandı içinde yer alan doğa harikası Kadınyarı’na, büyükşehir belediyesinin park düzenleme çalışmaları kapsamında yapay şelale için beton döküldü.
Doğal faleze beton dökme aklı

Fotoğraflar: DHA
Kadınyarı için hazırladıkları projeyi geçtiğimiz yıl tanıtan büyükşehir belediyesi, bölgedeki ağaç ve bitki dokusuyla birlikte toprak tabakasının korunacağı, alanda yalancı akasya, sığla, orkide, mercan ağacı gibi 20 farklı türde fide ve fidan dikimi yapılacağı sözü vermişti.
Proje kapsamında Yavuz Özcan Parkı’na ‘müzik’, eski Özel İdare alanına da ‘çocuk’ temasıyla yeni bir düzenleme getirilecekti.
Belediye, proje için 6 milyon 592 bin lira yaklaşık maliyet belirleyerek ihale açtı ve ihaleyi 4 milyon 795 bin liralık teklifiyle Ulu İnşaat kazandı.
İnşaatın başlamasıyla birlikte, falez içine dışarıdan müdahaleler de gitgide arttı. Kadınyarı içinde çelik taşıyıcılı ahşap kaplama 120 metre uzunluğunda yürüyüş parkuru ve köprü yapıldı. Ancak bunların yanında Kadınyarı’nın Akdeniz’e açıldığı son noktaya beton dökülmesi, doğal görüntünün kaybolması adına son ‘adım’ haline geldi.
Beton, seneler içinde doğal yollarla oluşmuş faleze yapay bir şelale yapılmacı amacını taşıyor.
Beton döküleceği bilinmiyor muydu?
Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Antalya Temsilcisi mimar Recep Esengil, projenin hazırlık aşamasında Antalya Kent Konseyi’yle paylaşıldığını belirtse de proje kapsamında beton döküleceğinin açıklanmadığını kaydetti.
Esengil, “O toplantıda bize uygulama projeleri sunulmadı. Kadınyarı içinde çelik konstrüksiyon, beton yapı gündeme dahi gelmedi. Yine de olumsuz gördüğümüz noktaları dile getirdik, fakat dikkate alınmadı. Özellikle doğal doku için inşaat çok kötü gidiyor” diye konuştu.
Projenin hazırlık aşamasında Peyzaj Mimarları ve Mimarlar Odası Antalya şubelerinin de yer aldığını dile getiren Esengil, “Yasal yola başvurmak, inşaatı durdurmak lazım. Ama bu işi yapacak meslek odaları da sürecin içinde yer alıyor. Kent Konseyi dava açma yönünden ehliyetsiz. Nasıl durdurulabilir bilmiyorum ama bugünkü ortamda durdurulması gerekir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesindeki Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu nasıl ‘Evet’ dedi, sorgulanması gerekir” dedi.
‘Anlamak çok zor’
Antalya Kent İzleme Platformu sözcüsü Mustafa Şahin’se falezlerin koruma kapsamında olduğunu aktararak, şunları söyledi: “Şunun altını çizmek istiyoruz, Muratpaşa Belediyesi, falez bandında denize girilmesini sağlamak için izin istedi. Kurul haklı olarak bu izni vermedi. Doğru bir karardı. Ama böyle bir projeye nasıl onay verdi, anlamak çok zor. Kurul eğer belediye başkanının partisine göre karar verecekse, hükümet kanadından talep geldiğinde onay verecekse doğal değerler hızla yok olacaktır.”
Kadınyarı’nın önemi ne?
Kadınyarı, Antalya’da kentin içinden geçen, üzerinde artık yapay şelalelerin, süs havuzlarının bulunduğu Büklü Dere’nin denize ulaştığı, vadiyi andıran, falez kıyı bandı içine saklanmış bir uçurum.
Güllük Caddesi’nden Kalekapısı’na doğru yürürken üzerinde kısa bir köprünün bulunduğu Kadınyarı’nın adını, eski zamanda günahkar kadınların içinde bir de kedi bulunan çuvala konulup bu uçurumdan atılarak cezalandırılmasından aldığına inanılıyor.
Kadınyarı aynı zamanda, Büyükşehir Belediyesi’nin park çalışmalarının sürdüğü Yavuz Özcan Parkı ve eski İl Özel İdare binası alanını da birbirinden ayırıyor.