Gurme yazar Vedat Milor, şarapla ilgili şehir efsanelerini kaleme aldı.
Milor’a göre, ‘Söz konusu şarapsa her kafadan ayrı bir ses çıkıyor ve çoğu zaman ısrarla aynı yanlışlar tekrarlanıyor.’
Milor Hürriyet’teki köşesinde bugün bu efsaneleri yazıp birer birer çürüttü.
1- İyi şarap yıllanmış şaraptır
Kesinlikle hayır! Dünyanın en iyi şarapları uzun süre yıllanır ama bir genelleme yaparsak beyaz şarapların pek çoğu üretim tarihlerinden sonra üç yıl içinde, kırmızılarsa beş yıl içinde içilmelidir.
2- Kırmızı şarap oda sıcaklığında içilir
20 derece üstü şaraplarda tanenler erir, acımsı bir tat ortaya çıkar. Cabernet ve Boğazkere gibi kalın kabuklu üzümlerin şaraplarını 19-20; Pinot, Gamay, Kalecik Karası gibi ince kabuklu üzümlerden yapılan şaraplarıysa 16-18 derece arası servis etmek gerek.
3- Beyaz şarap buz gibi içilir
Kötü beyazsa sorun yok. Ama iyi beyaz şarapların bir özelliği de mineraliteye sahip olmaları. Yani damakta ve bitimde hissettiğiniz tuzu andıran tat. Şarap buz gibi önünüze gelirse hem bu mineralite hem de meyvemsilik maskelenir. Çoğu iyi beyaz için 12-14 derece ideal.
4- Sadece yıllanmış şarap sürahiden geçirilir
Her yıllanmış şarap sürahiden geçirilmez, Fransızların deyişiyle dekante edilmez. Ama özellikle 20 senelik ve dibinde tortusu olan Bordeaux şaraplarını dekante etmek lazım.
5- İyi şarap gövdeli olur
Alakası yok. İyi şarap, ağır kaldıran halterciler gibi kabarık pazulu olmaz. Yüzücüler gibi ince, uzun ve fit olur.
6- İyi şarap meşe bükesi ve bitimde cilalı tahta tadında olur
Nefret ettiğim şarap tipi. Kusurlarını makyajla örtüyorlar. Fiyat da cep yakıyor.
7- Şarap şişman balon gibi bardaklarda içilir
Sadece ülkemizde görüyorum. Kabadayılığıyla ezmeye çalışıyor sanki seni. Belki bardak büyük olduğu için şişe çabuk bitiyor ve bu, lokantacının işine geliyor. Ama nasıl şarapta zerafet önemliyse bardakta da öyle. Sapı uzunca, ağzı biraz geniş olmalı.
8- Tortusu olan şarap bozuk demektir
Dünyanın en iyi ve şahsiyetli şarapları doğal mayayla yapılır. Ya çok az filtre edilir ya da hiç. Bunlar yıllandıkça doğal olarak tortu bırakır. Dekante etmek gerekir. Ama ben şişenin dibinde kalan tortuları da bardağıma döküp minik kaşıkla tatlı niyetine yemeyi çok seviyorum.
9- Adam gibi şarabın mantarı olur
Dünyadaki şarapların pek çoğu yıllanmaz ve şişelendikten sonra taze içmek gerekir. Özellikle beyazlar. Bunları çevir aç denen kapakla piyasaya sürmek bence iyi fikir. Kauçuk mantardan daha iyi. Açması da daha kolay. Ama nedense çevir aç kapağa karşı bir önyargı var.
10- Mantarı koklayarak şarabın bozuk olup olmadığı anlaşılır
Şarap iyice bozulmuşsa (İngilizce corked, Fransızca bouchonne), evet… Ama mantarı koklamak yeterli değil. İyi bir somölyenin şarabı tatması ve eğer bozulmuşsa geri götürmesi gerekir. Ülkemizde mümkün olmayan bu durumu yurtdışında iyi lokantalarda gözlemleyebilirsiniz.