Zeytinlik Kanunu’nda yapılacak değişikliğin geri çekilmesi için Meclis’e başvuran Ayvalık ve Burhaniye’deki zeytin üreticileri, “Yasa çıkarsa Türkiye’de zeytinlik kalmayacak” dedi.
![](https://www.diken.com.tr/wp-content/uploads/2014/08/zeytinlik1.jpg)
DHA
Cumhuriyet’ten Yusuf Özkan’ın haberine göre Ayvalık Zeytinyağı Üreticileri Derneği Başkanı Aydın Şensal, Meclis’te görüşülen yasa değişikliği tasarısıyla, zeytinliklerin termik santrallara, toplu konuta, taş ocaklarına dönüştürüleceğini ifade etti.
Şensal tasarıyla dönüm başına 15 adetten az zeytin ağacı bulunan alanların zeytinlik sayılmayacağına dikkat çekerek, “Çok eskiden bu yana ağaçlar seyrek dikilir. Modern tarımdan sonra sık dikim başladı. Bu nedenle Edremit Körfezi bölgemizde dönüm başına yedi-sekiz ağaç düşüyor. Tasarıdaki tanıma göre, ülkede neredeyse hiç zeytinlik kalmayacak. Hepsi amaç dışı kullanıma açılabilecek” dedi.
Ağaç görmeden tespit
“Kurulması öngörülen tespit komisyonlarında hayatında zeytin ağacı görmemiş insanlara yer veriliyor” diyen Şensal, Edremit Körfezi’ndeki yurttaşların yüzde 70’inin zeytincilikten geçimini sağladığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Zeytin bizim altınımız. Tasarısı yasalaşırsa, salt Edremit Körfezi’nde on binler, ülke genelinde ise milyonlarca insanımız aşından olacak. Tasarının geri çekilmesi için TBMM’ye başvurduk. Umarız yanlıştan bir an önce dönülür.”
Düzenleme ne getirecek?
Bu sahaların yatırıma açılması için kurulacak Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu’nun ‘uygun görüşü’ ve Tarım Bakanlığı’nın izni gerekecek. Kurulda; Çevre, Tarım, Maliye, Orman bakanlıkları temsilcileriyle ilgili sivil toplum kuruluşları olacak.
İzinsiz kesilmede, ağaç başına 2 bin lira para cezası kesilecek.
Zeytinlik sahalarda hayvan otlatanlar için 5 bin liralık para cezası öngörülürken, mevcut düzenlemedeki üç aylık hapis cezası kaldırıldı.
Bakana göre ‘sıçrama’
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, önceki gün Meclis’ten geçen ‘Üretim Reform Paketi’yle sanayide ‘sıçrama’ yaşanacağını belirtmişti.