Türkiye, Rusya ve İran devlet başkanlarının katıldığı, Suriye’deki durumun görüşüleceği zirveden siyasi çözüm çağrısı çıktı.

Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’nin siyasi birliği ile toprak bütünlüğünün muhafazası, sahada sükunetin korunması, ihtilafa kalıcı bir siyasi çözüm bulunması noktasında tam bir mutabakat içindeyiz” dedi.
Ruhani: ABD güçleri bölgeyi terk etsin
Yabancı güçlere ve Suriye’de faaliyet gösteren ‘terörist unsurlar’a dikkat çeken İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani şunları söyledi: “Suriye konusunda ortak ilkelere vurgu yapmayı gerekli buluyorum. Bu üç ülkenin en önemli gündemi Suriye krizinin barışçıl yöntemlerle çözülmesi, terörizmle mücadele, anayasa komitesinin kurulmasını destekleme, sığınmacıların geri dönmesi, ülkenin yeniden onarımı… Amerikan güçlerinin bir an önce bölgeyi terk etmesi ve Suriye hükümetinin bu ülkenin diğer bölgelerinde olduğu gibi Fırat’ın doğusu ve kuzeyinde de egemenliğini sağlaması zaruridir. İran, Suriye krizininin sadece siyasi yollarla çözülebileceğine, bunun da Suriye halkının katılımıyla gerçekleşeceğine inanmaktadır.”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de şunları kaydetti: “Ortak çabalarımız ile Suriye topraklarında istikrar sağlanmıştır ve şiddet seviyesi düşürülmüştür. BM kararı temelinde, kalıcı çözüme bir temel attık.”