Türkiye'de satın alma gücü AB'nin yüzde 27 gerisinde

Türkiye’nin satın alma gücü Avrupa’nın yüzde 27 gerisinde kaldı.

Fotoğraf: Canva

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 geçici ‘SGP’ verilerini açıkladı.

Türkiye’nin Satın Alma Gücü Paritesi’ne (SGP) göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeks değeri, geçen yıl 73 olarak tespit edilmişti.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı Satın Alma Gücü Paritesi’nde 27 AB üyesi ülke, üç Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), beş aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve bir potansiyel aday ülke (Bosna Hersek) verileri kullanıldı.

Eurostat’ın açıkladığı verilere göre kişi başına GSYH endeks değerinin 27 Avrupa Birliği (AB) ülke ortalaması 100 iken Türkiye için bu oran 73 oldu ve ortalamanın yüzde 27 altında kaldı.

36 ülke arasında SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 239’la Lüksemburg, en düşük ülkelerse 35’le Arnavutluk ve Bosna Hersek oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg, AB ortalamasının yüzde 139 üzerindeyken, Arnavutluk ve Bosna Hersek’se ortalamanın yüzde 65 altında kaldı.

Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyine bakıldığında 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken Türkiye için 86 oldu ve bu oran Birlik ortalamasının yüzde 14 altında. Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında kişi başına fiili bireysel tüketim değeri en yüksek ülke 138’le yine Lüksemburg, en düşük ülkeyse 42’yle Arnavutluk oldu.

Türkiye’nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi, 2023 yılı geçici sonuçlarına göre 38 olarak belirlenmişti. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 avro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 38 avro karşılığı Türk lirasıyla satın alınabileceğini gösteriyor.

‘SGP’ nedir?

SGP, ayrıntılı olarak tanımlanmış standart bir mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranını gösteriyor. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilirken uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabiliyor.

Erdoğan: Türkiye ekonomisi çok farklı bir lige yükseliyor

Yalçın Doğan: Asgari ücret, satın alma gücü açısından 13.419 liraya düştü

Türkiye’de satın alma gücü AB’nin yüzde 38 gerisinde

Bir sıra geriledi: Türkiye satın alma gücünde 37 Avrupa ülkesi arasında 30’uncu

Türkiye satın alma gücünde Avrupa’da 29’uncu