Tunceli’de görev yapan öğretmenlerin neredeyse yarısının, ‘bölücü terör örgütü’ bağlantılı oldukları iddiasıyla Türkiye çapında yapılan ‘tasfiye’lerde açığa alındığı öğrenildi.

Temsili fotoğraf: DHA
508 kişi uzaklaştırıldı
Tunceli Valiliği’nin internet sitesinde yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan 418 öğretmenin açığa alındığı duyuruldu. Toplamda 946 öğretmenin görev yaptığı ilde 418 öğretmenin açığa alınması, neredeyse her iki sınıftan birinin öğretmensiz kalacağını gösteriyor.
Valilik açıklamasında 418 öğretmenin yanı sıra 86 memur ve diğer görevlerde istihdam edilen personeller olmak üzere toplamda 504 kişinin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.
Henüz hangi il ve ilçelerde kaç öğretmenin açığa alındığı tam olarak bilinmiyor. Sendikalar, yerel örgütlerinden gelen rakamları toplayarak ortalama sayıları öğrenmeye çalışıyor.
İsimler bir günde belirlenmiş
MEB’in dün duyurduğu ‘tasfiye dalgası’ 11 bin 285 öğretmeni kapsıyor.
Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kamuda ‘PKK destekçileri’yle ilgili tasfiye sürecinin başlatıldığını duyurmuştu. Erdoğan’ın ‘yeni cephe’yi ilan etmesinden kısa süre önce de MEB, 11 bin 285 öğretmenin açığa alındığını açıklamıştı.
Açığa alınan öğretmenlerin nasıl belirlendiğiyse bugün ortaya çıktı.
Diken’in ulaştığı yazıda, okul müdürlüklerinden, ekte gönderilen tablo dosyasına, ‘örgüt bağlantılı’ olduğuna ‘karar verilen’ öğretmenlerin isim ve bilgilerinin işlenerek il milli eğitim müdürlüklerinin hukuk bürolarına göndermeleri isteniyor.
7 Eylül’de gönderilen yazıda, ‘gecikmeye mahal vermeden’ uyarısıyla aynı gün saat 16:00’ya kadar da isimler talep ediliyor. Alelacele istenen isimler için hazırlanan tablo, ‘PKK-PYD-YPG vb. TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİ’ başlığını taşıyor.
BirGün’den Nurcan Gökdemir’in bugünkü haberinde de, MEB’in milli eğitim müdürlüklerine yeni bir yazı göndererek, AKP’nin savaş ve baskı politikalarını protesto etmek için DİSK, KESK ve TMMOB’un çağrısıyla 29 Aralık’ta yapılan eyleme katılanların isimlerini bugün saat 15.30’a kadar hukuk bürolarına iletmesini istediği yazılmıştı.
29 Aralık’ta yapılan bir günlük iş bırakma eylemine katıldığı gerekçesiyle aralarında öğretmenlerin de bulunduğu 16 bin 475 kamu emekçisine soruşturma açılmıştı.