Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergi̇n, şifreli haberleşme programı ‘ByLock’un geliştirilmesi için 1 milyon lira harcanmış olabileceğini, yazılım geliştirilirken TÜBİTAK kaynaklarının kullanılmadığını söyledi.

Fotoğraf: DHA
AA’ya konuşan Prof. Dr. Ergin, TÜBİTAK projesi olmadığını söylediği ‘ByLock’ yazılımına, ‘FETÖ’ soruşturmaları sırasında kurumdan ihraç edilen ya da açığa alınan kişilerin katkı sunduğunu söyledi.
‘ByLock’un 2013 yılında herkese açık bir bir program olduğunu, 2015 yılı başında ‘modifiye’ edilerek sadece Gülen Cemaati üyelerince kullanılmaya başladığı bilgisini veren Ergin, yazılımın maliyetine dair şu bilgileri verdi: “Dünya rayiçlerini söylüyorum, bu gibi işlerde görevlendirilecek kişilerin aylık maliyetleri, cebine giren paradan bahsetmiyorum 20 bin lira civarındadır. Dolayısıyla beş kişi çalıştırsanız, her ay 100 bin lira yazar, böyle bir yazılımı da 10 ayda geliştirseniz yaklaşık 1 milyon lira gibi bir maliyet çıkar.”
‘ByLock’ için TÜBİTAK kaynaklarının kullanılmadığının altını çizen Prof. Dr. Ergin, maliyetin ‘himmet’ adı altında örgütten toplanan paralarla karşılanmış olabileceğini düşündüğünü söyledi.
‘FETÖ’ soruşturmalarında ‘ByLock’ kriteri
Şifreli haberleşme programı ‘ByLock’, darbe girişiminin ardından gündeme geldi.
Gülen Cemaati mensuplarının kendi aralarında haberleşmek için kullandığı belirtilen ‘ByLock’, ‘FETÖ’ soruşturmalarında örgüt üyeliğine delil olarak gösteriliyor.