Trafikteki kural ihllalleri için 'önce uyarı sonra ceza' talimatı kaldırıldı

 

Kocaeli Valiliği, bayram tatili süresince trafikte kural ihlali yapan sürücülerin önce sözlü olarak uyarılacağı, ihlalin devam etmesi halinde de cezalandırılacağına ilişkin kararın iptal edildiğini bildirdi.

Kaynak: DHA
Kaynak: DHA

DHA’nın haberine göre Kocaeli emniyeti, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen emri dün ilgili birimlerine iletmiş, tatil boyunca sürücülere ceza yazılmamasını, sözlü olarak “Siz bu cezayı 15 Temmuz gecesi ödediniz. Hayırlı yolculuklar” uyarılmalarını istemişti.

Söz konusu emir şöyle: “Emniyet Genel Müdürlüğümüzden alınan emir doğrultusunda Kurban Bayramı tatilini kapsayan 10-18 Eylül tarihleri arasında vatandaşlarımıza denetim amaçlı EDS, TEDES, Mobese, radar ve benzeri şekilde herhangi bir ceza yazılmayacak, kural ihlali tespit edilen yol kullanıcılarına ihlal ettiği kural ve cezası hatırlatıldıktan sonra ‘Siz bu cezayı 15 Temmuz gecesi ödediniz. Hayırlı yolculuklar’ denilecektir.”

Emniyetten yeni açıklama: Önce uyarı yapılacak, ihlal devam ederse ceza var

Yazının kamuoyunda büyük yankı uyandırmasının ardından Kocaeli emniyetinden bugün yeni bir açıklama gelmişti.

DHA’ya bilgi veren emniyet kaynakları, radar sistemiyle alakalı uyarıcı levhalar konulacağını, kural ihlali yapan sürücülerin ceza kesilmeden önce sözlü olarak uyarılacaklarını ifade ederek şunları söylemişti: “Yazıda belirtilen hususlar sehven ifade edilmiştir. Alınan talimattaki maksat vatandaşımıza tuzağa düşürecek şekilde değil, radar uygulamalarının ilgili yönerge hükümlerine uygun şekilde uyarıcı levha konulmak suretiyle devam edileceği, trafik kurallarını ihlal eden vatandaşlarımıza öncelikle uyarı ve bilgilendirme yöntemi uygulanarak, kural ihlallerinde ısrar devam eden sürücülere gerekli yasal cezai işlem uygulanmasına devam edilecektir.”

Valilik: Talimat yürürlükten kaldırıldı

Kocaeli Valiliği, bayram tatili boyunca sürücülere radar cezası yazılmadan önce sözlü olarak uyarılmalarını içeren talimatın yürürlükten kaldırıldığını duyurdu.

İlgililer hakkında soruşturma başlatacaklarını açıklayan valilik, şu açıklamayı yaptı: “Kamuoyunun da bildiği gibi bu yıl ‘Tuzak Radar Uygulaması, Elektronik Radar Uygulaması, Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) uygulamaları sona ermiştir.’ İlimiz trafik ekip ve görevlilerine özellikle bayram öncesi uygulamaya yönelik tedbir ve yapılacak uygulamalarda izlenmesi gereken yöntemlere ilişkin talimatta, kastı aşan yorum ve ifadelerin kullanıldığı görülmüş, anılan talimat yürürlükten kaldırılmış ve konuya ilişkin ilgililer hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmıştır.”