Büyüteç’in bugünkü asıl konusu, Türkiye’nin belki de en popüler tatil bölgesi Bodrum’la ilgili.
Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir‘in edebiyatına ve Mazhar Fuat Özkan‘ın “Bodrum… Bodrum…”una ilham veren ilçe günümüzde inşaat rantıyla gözde.
Her ne kadar turizm ve gece hayatı konuşulsa da, Bodrum’un bitmez tükenmez imar rantı iştah kabartıyor.
İktidar ile muhalefetin yanı düzlemde bulunduğu tek alanın Bodrum’un imar rantı olduğunu söylemek yanlış olmayacak kuşkusuz.
Büyüteç’in takipçileri hatırlayacaktır; 31 Mart’taki yerel seçimlerden başarıyla çıkan muhalefeti bekleyen en önemli tehlikelerin başında imar konusu geldiğini 9 Nisan’da konu ettim.
Bodrum’da yaşanan imar rantını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren Danıştay 1. Dairesi’nin bir kararı elime geçti yakın zamanda.
Danıştay 1. Dairesi’nin görev alanı, kamu görevlileri hakkındaki dosyalara bakarak karara bağlıyor. Belediye görevlileri de devlet memuru konumunda olduklarından dolayı haklarındaki şikayetleri Danıştay 1. Dairesi’nce sonuçlandırılıyor.
Ulaştığım Danıştay kararı, kolayca tahmin edileceği üzere Bodrum Belediyesi ile ilgili.
Aslında Bodrum Belediyesi hakkında geriye dönük epeyce Danıştay kararı var.
Önceki Bodrum Belediye Başkanları Mehmet Kocadon ve Ahmet Aras başta olmak üzere başkan yardımcıları, imar müdürleri, müdür vekilleri, yapı kontrol birimi çalışanları ve zabıta personeli hakkında klasörlerce evrak Danıştay’da incelenip karara bağlandı. Bir kısmı da halen incelemesi devam ediyor.
Büyüteç’ e konu ettiğim Danıştay kararı Eski Başkanlar Kocadon ve Aras’la birlikte toplam 16 belediyeciyi yakından ilgilendiriyor.
Karara esas olan dosya ise, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu’nca hazırlanan “kaçak imar ve inşaatlar” hakkında.
Dediğim gibi, İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve Danıştay’da görülen, belediyeciler hakkında İçişleri Bakanları’nca “soruşturma izni verilen” onlarca karar mevcut yargıda.
Elimdeki kararı ilginç kılan başlık ise, ilçe sınırları içinde müfettişlerce tespiti yapılıp rapora bağlanan kaçak imar ve inşaat işlemlerinin sayısı.
Danıştay 1. Daire Üyesi yargıçların imza altına aldıkları altı sayfalık karara göre; ilçede geçen yılın başına kadar 4 bin 242 kaçak yapı tespit edildi.
Belediye Başkanları ve belediye görevlilerine yönelik iddia ise, tespiti yapılan 4 bin 242 kaçak yapının yıkımının sağlanmaması.
Şunu da eklemek lazım; kaçak yapı denildiğinde, tamamıyla ruhsatsız inşa edilen yapılar değil, alınan ruhsata göre inşaatı yapılmayan, projelere ruhsatsız yapılan eklemeleri de anlamak gerekiyor.