Okura not:
Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın evrakıyla kaçakçılık yapıldığını ortaya çıkaran Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat ekipleri, 20 Nisan 2022 günü soruşturmayı yürüten Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcısı’na giderek bilgi verdi. Tespit edilen belgeler Milli Savunma Bakanlığı’na gönderilerek söz konusu ithalatların kayıtları ve bunları yapan personelin kimlik bilgileri soruldu.
Deniz Kuvvetleri’nden savcılığa gelen yanıtta; ithalat beyanname numaralarının İstanbul Deniz İkmal Grup Komutanlığı’na ait olduğu belirtildi. Bu ithalat beyannamelerinin komutanlığın kullandığı internet sitesinde hazırlandığı da tespit edildi. Ancak kaydedilen beyanname numaraları, kargo muhteviyatı, kargo ağırlığı, tescil tarihleri, firma bilgileri İstanbul Deniz İkmal Grup Komutanlığı’ndaki kayıtlar ile tamamen farklıydı. Üstelik Tersaneler Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dış Tedarik Daire Başkanlığı tarafından şüpheli şirketler Priceless Tradin Inc, Quasar Logistics Inc ve Allstar Prime isimli firmalardan herhangi bir hizmet alınmamış, ödeme de yapılmamıştı. Yani Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın bilgisayar sistemine erişimi olan kişilerce ‘Askeri Malzeme’ adı altında evrak düzenleyerek kaçakçılık yapılmıştı. ‘Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ithal ettiği askeri malzeme’ diye beyan edilerek İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’nden geçirilen kutularda kaçak puro ve ilaçlar vardı.
Askeri personeller yardımıyla sahte evrak üretilip ‘askeri malzeme’ olarak vergisi ödenmeden yurda sokulan puro ve ilaçların gümrüklenmiş değeri yaklaşık 2,5 milyar TL olarak hesaplandı. Beyannamelerdeki eşyaların tamamının puro olması durumunda hesaplanan vergi kaybı 1 milyar 280 milyon TL’ydi.