TBMM başkanı yeni anayasa için baklayı ağzından çıkardı: Dindar olması lazım

 

Yeni anayasayla ilgili konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, laikliğin yeni anayasada olmaması gerektiğini savunarak, “Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım” dedi.

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Dört gün önce yeni anayasanın yazım aşamasında olduğunu belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle konuşmuştu: “Üç ana başlık etrafında şekillenecek. Biraz da demlenmeye bırakmak lazım. Belli bir olgunluk içinde yürütürüz.”

DHA’nın haberine göre İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR’in düzenlediği Yeni Türkiye Konferansları’nın altıncısında, ‘Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa’ başlıklı bir konuşma yapan Kahraman, yeni yapılacak anayasanın dindar olması gerektiğini söyledi.

Laiklik olmamalıymış

1982 Anayasası’nın hiçbir yerinde Allah lafzının geçmediğini belirten TBMM başkanı, sözlerine şöyle devam etti: “Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye’de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım.”

‘Nedir yani?’

Bazı ülkelerdeki anayasalarda dini ibarelerin bulunduğunu savunan ve örnekler gösteren Kahraman, “Peki niye biz Müslüman bir ülke olarak, dinden kendimizi arındırma, geri çekme durumunda olacağız? Niye? İslam İşbirliği Örgütü’ne kayıtlıyız, üyesiyiz, kurucusuyuz. İslam Kalkınma Bankası’nda varız. Bir İslam ülkesiyiz. Nedir yani? Neden? Ladinilik olmamalı yeni anayasada ve dindar bir anayasa olmalı” dedi.

Başkanlığa ayarlı anayasa: Davutoğlu ‘yüzde 100 başkanlık’ istedi

Davutoğlu ‘açık konuştu’: Başkanlık sistemini benimseyen anayasa için her adım atılacak

AKP ‘yeni anayasa’ sürecinde hızlanacak: Taslak metin en geç üç ay sonra Meclis’te

En büyük başkan bizim başkan: AKP’nin teklifindeki başkan ABD başkanından güçlü

Davutoğlu’ndan anayasa için ‘şart koşan’ muhalefete: Öyle ya da böyle yazacağız

MHP de yeni anayasaya şart koştu: Başkanlık sistemine sıcak bakmayız

HDP’den ‘yeni anayasa’ya şartlı destek: Meclis merkezi rol üstlenmeli

CHP, Erdoğan sözlerini düzeltmeden yeni anayasa masasına dönmeyecek

Bahçeli’den Anayasa Komisyonu’na yeşil ışık: Katkı sunacağız, CHP’yi ikna edin