Başbakan Ahmet Davutoğlu, yazım aşamasında olduğunu söylediği ‘yeni anayasa’nın üç ana başlık etrafında şekilleneceğini belirtirken, “Biraz da demlenmeye bırakmak lazım. Belli bir olgunluk içinde yürütürüz” diye konuştu.
‘Güzel olan bunu hep beraber yazmamız’
Referandumda ‘Hayır’ dedim
Davutoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi için bulunduğu Strasbourg dönüşü aralarında Hürriyet’ten İsmet Berkan’ın da bulunduğu gazetecilerin sourlarını yanıtladı.
Halihazırda kullanılan ve ‘darbe anayasası’ olarak nitelendirilen 1982 anayasasının oylandığı referandumda ‘Hayır’ dediğini hatırlatan Davutoğlu, “Bu anayasayı tarihin çöplüğüne atmak için elimde imkân varken sonuna kadar kullanırım” derken, parti olarak ‘yeni anayasa’yı bir yıllık bir takvim dahilinde hazırlamayı düşündüklerini ancak CHP’nin başkanlık rejimi önerisi geldiği için masadan kalkmasıyla ritmi hızlandırdıklarını belirtti.
Üç ana başlık
Davutoğlu şöyle devam etti: “O günden bugüne de altı yedi kez benim yönettiğim toplantılar yaptık. ‘Şimdi yazım aşamasına geçeceğiz’ dedik. Üç ana başlık var: Bir, anayasanın gerekçesi, dibacesi, temel ilkesel çerçevesi ile ilgili konular. Diğeri anayasanın ruhu dediğim temel hak ve hürriyetlerle ilgili kısım. Üçüncüsü ise anayasanın iskeleti dediğim, yönetim sistemiyle ilgili kısım.”
Optimum zamanlama önemli
Birinci olarak bahsettiği kısmın olgunlaştığını bildiğini aktaran Davutoğlu, “Biraz da demlenmeye bırakmak lazım. Aylar içinde bunları kamuoyu ile paylaşırız. Kamuoyunda da olgunlaşır. Hazmederek bir yol alınır. İrademizden kimsenin şüphesi olmamalı. Optimum zamanlama önemli. Ne adım atmama gibi bir töhmetin altında kalırız ne de aceleye getiririz. Belli bir olgunluk içinde yürütürüz” diye konuştu.
Davutoğlu, geçtiğimiz ay Meclis’te yaptığı konuşmada muhalefet partilerine seslenerek “Milletin beklediği anayasayı öyle ya da böyle yazacağız. Güzel olan bunu hep beraber yazmamız” demişti.
Bu konuşmadan kısa bir süre sonra toplanan AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında, parti komisyonun hazırlayacağı metnin nisan ayı içerisinde MKYK’ya sunulacağı, taslak metnin değerlendirildikten sonra en geç haziran başında Meclis’e getirilmesinin planlandığı öğrenilmişti.
AKP’nin ‘başkanın kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi’ ve ‘Meclis’i feshetmesi’ ile ilgili maddelerde değişiklik yapılabileceği ifade edilmişti.
Bu gelişmeler üzerine ‘yeni anayasa’ için parti olarak çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyen Davutoğlu, “Başkanlık sistemini benimseyen bir anayasa için her türlü adımı atacağız” sözleriyle başkanlık konusunda ‘açık’ konuşmuştu.
Başkanlığa ayarlı anayasa: Davutoğlu ‘yüzde 100 başkanlık’ istedi
Davutoğlu ‘açık konuştu’: Başkanlık sistemini benimseyen anayasa için her adım atılacak
AKP ‘yeni anayasa’ sürecinde hızlanacak: Taslak metin en geç üç ay sonra Meclis’te
En büyük başkan bizim başkan: AKP’nin teklifindeki başkan ABD başkanından güçlü
Davutoğlu’ndan anayasa için ‘şart koşan’ muhalefete: Öyle ya da böyle yazacağız
MHP de yeni anayasaya şart koştu: Başkanlık sistemine sıcak bakmayız
HDP’den ‘yeni anayasa’ya şartlı destek: Meclis merkezi rol üstlenmeli
CHP, Erdoğan sözlerini düzeltmeden yeni anayasa masasına dönmeyecek
Bahçeli’den Anayasa Komisyonu’na yeşil ışık: Katkı sunacağız, CHP’yi ikna edin