MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni anayasa çalışmalarına katılmaya hazır olduklarını, ancak AKP’nin olası bir ‘başkanlık sistemi’ önerisine parti olarak sıcak bakmayacaklarını söyledi.
Yazılı açıklamasında, “MHP, AKP’nin mevcut anayasanın ilk dört maddesiyle oynaması halinde, ve sonunda totaliter sisteme kayabilecek bir başkanlık sistemi önerisiyle gelmesi karşısında, şüphesiz ki yeni anayasa hazırlığına sıcak ve olumlu bakmayacak” diyen MHP lideri partisinin savunduğu ilkelerini kasıtlı olarak çarpıtıldığını ve istismar edildiğini savundu.
MHP, yeni anayasadan yana
MHP’nin yeni yapılacak bir anayasanın Türkiye için ‘zaruri bir ihtiyaç’ olduğunu düşündüğünü kaydeden Bahçeli, “MHP, tereddütsüz olarak anayasanın yenilenmesinden veya yeni anayasanın baştan ayağa yapılmasından ve yazılmasından yanadır. TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin eşit katılımıyla oluşan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalıştırılmasını, herkesin sorumluluk şuuruyla hareket etmesini istemektedir” diye konuştu.
‘Masadan kalkmama konusunda kararlıyız’
AKP’nin CHP’yi ‘nazik bir şekilde’ ikna ederek dağılan komisyon masasına yeniden oturmasını sağlaması gerektiğini ve partsinin masadan kalkmama konusunda ‘kararlı’ olduğunu ifade eden MHP lideri, “CHP’nin olmadığı bir zeminde etkin katılımlı, geniş kapsamlı bir mutabakat ruhunun tesis edilemeyeceği açık ve ortadadır. Ana muhalefet partisinin komisyondan ısrarla uzak durması ve uzlaşmaya yanaşmaması devamı halinde yeni bir durumun şekilleneceği kuşkusuzdur” dedi.
MHP, AKP’nin karşısında kaya gibi duracak
AKP’nin referandum için 330 milletvekiline ihtiyacı olduğunu hatırlatan Bahçeli, şöyle devam etti: “Yeni anayasanın kabul edilerek milletimize sunulabilmesi için 14 milletvekilinin ilave katkısı gerekecektir. Bu şartlar altında 330 milletvekilinin nasıl bulunacağı ise elbette AKP’nin sorunudur. AKP’nin dayatması ve bölücü çevrelerden aldığı ek yardım ve tevessül ettiği işbirliğiyle yeni anayasa çalışması TBMM’de 330’u bulur ve referanduma götürülürse, partimiz kendi ilkeleri çerçevesinde kamuoyunu bilinçlendirmek için üzerine düşeni eksiksiz yapacaktır. Böylesi bir tabloyla referandum sürecine girildiği takdirde MHP, itiraz ve eleştirilerini cesurca yapacak, AKP’nin karşısında kaya gibi duracaktır.”
‘Bir kişinin kişisel kariyer açlığı’
“AKP’nin anayasanın ilk dört maddesine sorunlu bakışı ve başkanlık sistemi konusundaki kuru inadı acilen gündemden çıkarılmalıdır” diyen Bahçeli, “Yalnızca bir kişinin egolarını tatmin etmek, mevki tutkusunu karşılamak, kişisel kariyer açlığını doyurmak için parlamenter sisteme neşter vurmaya teşebbüs etmek, 93 yıllık Cumhuriyet mirasının hiçe sayılması anlamına gelecektir. Buna da göz yummamız imkânsızdır. Bu nedenle Milliyetçi Hareket Partisi yanlış ve yalanın arkasında durmayacak, ortak olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
CHP ve HDP’den şart, MHP’den destek
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun birkaç toplantının ardından dağılmasından sonra, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talebiyle Meclis Başkanı İsmail Kahraman, dört partiye de komisyonun yeniden toplanması için mektupla çağrı yapmıştı.
CHP, yeni anayasa çalışmalarına yeniden dönebilmek için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül’le ilgili kararına ilişkin sarf ettiği, “Uymuyorum, saygı da duymuyorum” sözlerini düzeltmesi şartını getirmişti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Kahraman’ın mektubuna, “MHP dört partinin oluşturacağı komisyonda olumlu çabalarını ve katkılarını sunacaktır. CHP’yi ikna edin” diye yanıt vermişti.
HDP ise mektuba şartlı destek verip dört partinin de katılımıyla komisyonun çalışmalara devam etmesi gerektiğini söylemişti.